/ iStock/Getty Images
Португалия започна трета фаза на започналата преди месец отмяна на ограничителните мерки, като отвори търговски центрове, закритите помещения на кафенетата и ресторантите, зали за представления, гимназии и университети, предаде Франс прес.

"След тримесечно затваряне нямахме търпение да посрещнем отново клиентите си", радва се Костанца Фирминьо, директор на бутик за козметика и парфюми в търговски център в Лисабон.

Португалия продължава с разхлабването на мерките срещу COVID-19

На входа на всеки магазин има бележки, показващи максималната заетост, на земята е начертано в каква посока трябва да се движат хората и редовно се напомня за спазване на предпазните мерки. Заведението трябваше да се адаптира, за да поднови работа, спазвайки санитарните изисквания.

"Търговците понесоха огромни загуби. Повторното отваряне беше необходимо, за да се преодолее този сложен период", обясни пред АФП директорът на търговския център Паулу Гомеш.

15 дни след отварянето на масите на открито, кафенета и ресторанти отварят и закритите помещения. Португалия започна постепенно отваряне след двумесечна обща карантина, целяща да ограничи третата вълна на епидемията.

Мерките се облекчават постепенно от средата на март, освен в десетина области, където разпространението на вируса е прекалено високо. Освен това Португалия облекчи въведените в края на януари ограничения на пътуванията, като отмени пълната забрана за полети от Великобритания и Бразилия и позволи наложителните пътувания.

Португалия удължава извънредното положение заради коронавируса

Контролът на испанската граница обаче ще продължи най-малко до края на месеца, както и задължението за пристигащите да представят негативен тест или да спазват карантина.

Планира се последният етап на отмяната на ограниченията да започне след две седмици. След началото на отварянето Португалия регистрира средно по-малко от 500 нови случая на коронавирус дневно.

Общо в страната са поставени около 2,5 милиона дози ваксина, а 650 000 души са получили по две дози. 
БТА