/ iStock/Getty Images
Музеите, средните училища и терасите на кафенетата в Португалия отварят днес врати след повече от двумесечна пауза - втора фаза от план за постепенно разхлабване на антивирусните мерки с оглед да не се засили отново епидемията от КОВИД-19, нанесла силен удар върху страната в началото на годината, предаде Франс прес.

След отварянето на основните училища на 15 март днес е ред и по-големите ученици да поемат към учебните стаи.

Другите сектори, които се отварят за клиенти, ще трябва да се грижат за спазването на строги санитарни правила. В сладкарниците на открито ще могат да се събират до 4 души на маса, колективните занятия във фитнесите остават под забрана, а музеите ще трябва да нагодят работното си време според новите норми.

"Очакваме твърде малко посетители" заради липсата на туристи от чужбина, обясни за АФП Антониу Нунеш Перейра, директор на двореца Пена в Синтра, на трийсетина километра от Лисабон.

Ще можем да влизаме в Португалия само след електронна регистрация

"Истинското подновяване на работата изглежда ще е идното лято", когато "ваксинацията в Европа ще напредне" и правилата за пътуване ще бъдат смекчени, добави служителят на един от най-популярните обекти в Португалия с над два милиона посетители през 2019 г., включително повече от 85 на сто чужденци.

Отпускайки мерките, затегнати през януари, властите разчитат на масово тестване и ваксинация на преподавателския състав. Предвижда се гимназиите, университетите и театрите да отворят на 19 април, а ресторантите - в началото на май. Ситуацията по региони ще бъде преразглеждана на две седмици.

Ограниченията за пътуващи засега остават в сила. Полетите от и до Бразилия и Великобритания са прекратени с цел да се ограничи разпространението на новите варианти на вируса. До средата на април ще продължат проверките на сухопътната граница с Испания, чието преминаване се допуска само по изключение
БТА