Португалия флаг
Португалия флаг / iStock/Getty Images
С изключени на десетина общини, Португалия от 19 април ще продължи по план отмяната на коронавирусни ограничения с отварянето на ресторантите, търговските центрове, залите за представления, гимназиите и университетите, предаде Франс прес.

"От понеделник по-голямата част от страната ще премине към следващия етап от разхлабването на мерките", обяви премиерът Антониу Коща след заседание на правителството.
Това ще е третият етап от общо четири на започналата в средата на март постепенна отмяна на коронавирусните ограничения след два месеца национално затваряне за овладяване на трета вълна на епидемията от новия коронавирус.

Преди месец бяха отворени началните училища, а в началото на този месец прогимназиите, терасите на кафенетата и ресторантите и малки магазини.

Португалия удължава извънредното положение заради коронавируса


Възобновените проверки по границата с Испания ще продължат още най-малко 15 дни, както и изискването към пристигащи в Португалия пътници да представят отрицателен тест и евентуално да спазват карантина, уточни Коща.

От началото на разхлабването на ограниченията броят на новозаразените в Португалия се е стабилизирал около 500 на ден спрямо пик от близо 13 000 в края на януари, а броят на хоспитализираните с COVID-19 е спаднал под 500 пациенти за пръв път от септември миналата година.

Въпреки това в 11 от общо над 300 общини в Португалия броят на заразените остава значителен и там ограничителните мерки няма да бъдат допълнително разхлабвани. Седем от тях остават на сегашното равнище на ограничения, а другите четири дори се връщат на предишната степен на ограничения, които бяха в сила допреди десетина дни.
БТА