/ iStock/Getty Images
Португалският парламент удължи срока на извънредното положение, въведено заради коронавируса, с 15 дни, след като здравни експерти предупредиха, че разхлабване на строгите карантинни мерки ще доведе до значително увеличаване на случаите на заразяване с коронавирус, предаде Ройтерс.

Извънредното положение дава възможност на правителството да въвежда извънредни мерки като полицейски час, ако прецени за необходимо, въпреки че общата тенденция в Португалия е за разхлабване на карантината, въведена през януари с цел овладяване на разпространението на коронавируса.

Португалските власти започнаха миналия месец да отменят част от ограниченията, въведени заради коронавируса, и отвориха някои училища, откритите помещения на ресторантите и кафенетата, музеите и фризьорските салони.

Португалия пребори третата вълна на COVID-19 със строг локдаун (ВИДЕО)

Хората се събират на открито, за да се насладят на топлото пролетно време, да се срещнат с приятели и близки и да отидат на ресторант или кафене, след като прекараха над две месеца под домашна карантина.

Ако бъде одобрен, третият етап от правителствения план за разхлабване на мерките, ще влезе в сила на 19 април и ще даде възможност на киносалоните, търговските центрове и на закритите помещения на ресторантите да отворят, като спазват мерки за намаляване на риска от заразяване с COVID-19.

Португалия регистрира 828 857 случая на заразяване с коронавирус и 16 931 смъртни случая от началото на пандемията. Въпреки че броят на заразените в страната намалява, здравни експерти твърдят, че ще са необходими между две седмици и един месец, за да може да се стигне до ситуация, в която заразените ще са 120 на сто хиляди души - съотношение, достигането на което португалското правителство си постави за цел миналия месец.
БТА