/ iStock/Getty Images
Портретите на двама бивши президенти на САЩ - на 42-ия Бил Клинтън и на 43-ия Джордж Буш са били премахнати от лобито на Белия дом. Според CNN, те са били окачени в бивша столова, която се използва рядко.

Тръмп: Станахме свидетели на безпощадна кампания за заличаване на нашата история

Картините са били заменени с изображения на известни президенти от Републиканската партия - Уилям Макинли и Теодор Рузвелт. CNN предполага, че портретите са били премахнати по искане на настоящия обитател на Белия дом, Доналд Тръмп.

Причината за това са мемоарите на бившия съветник на настоящия американски лидер Джон Болтън. Той пише, че Доналд Тръмп е нарекъл Клинтън „лош президент“, а Буш-младши - „глупав“, и изразил презрение и към двамата.

Бивши американски президенти осъждат расовата дискриминация

Според традицията, портретите на предишни държавни глави трябва да бъдат окачени във фоайето над стълбите, за да може сегашният американски лидер да ги вижда всеки ден, слизайки, когато приема гости.

Администрацията на Белия дом досега не е излязла с коментар в отговор на въпрос от канала защо и кога е настъпила промяната. Тръмп вече е нарушавал правилата на Белия дом по отношение на образите на своите предшественици.

Портретът на 44-ия президент Барак Обама, с когото има изключително обтегнати отношения, никога не е бил закачан във фоайето, отбелязва CNN.