Украинският президент Петро Порошенко
Украинският президент Петро Порошенко / БГНЕС
Украинският президент Петро Порошенко обвини руския си колега Владимир Путин, че иска Русия да анексира цяла Украйна, и призова германския канцлер Ангела Меркел да се притече на помощ на Киев, предаде Ройтерс.
 
В неделя Русия задържа три украински военни кораба на път за Азовско море близо до Кримския полуостров, който отне от Украйна през 2014 г. Русия твърди, че корабите са влезли незаконно в нейни териториални води - обвинение, което Украйна отрича.

Порошенко въвежда военно положение в редица територии на Украйна
 
В интервю за в. "Билд" и пресгрупата "Функе" Порошенко отхвърли твърденията на Москва, че опитът на украинските военни кораби да влязат в Азовско море е бил провокация.

Владимир Путин и Си Цзинпин приготвиха блини и пийнаха водка
БГНЕС

"Не вярвайте на лъжите на Путин", призова украинският президент и сравни тезата на Русия с нейните уверения, че е изпратила войници в Крим през 2014 г.
 
"Путин иска да възстанови старата Руска империя. Крим, Донбас, цялата страна. Като руски цар, като какъвто се възприема, неговата империя не може да функционира без Украйна. Той гледа на нас като на негова колония", заяви Порошенко.
 
Украинският президент призова Германия - най-големия купувач на руски газ - да се откаже от изграждането на газопровода "Северен поток-2", който би позволил на Русия да снабдява директно Германия, заобикаляйки Украйна.

Порошенко: Русия засили военното си присъствие на украинската граница

Петро Порошенко
БГНЕС

"Имаме нужда от силна, решителна и ясна реакция на агресивното поведение на Русия. Това означава също спиране на проекта за газопровод "Северен поток-2", каза Порошенко, цитиран от Ройтерс.
 
В същото интервю украинският президент призова НАТО да разположи военни кораби в Азовско море, за да подкрепи Украйна срещу Русия, предаде Франс прес.
 
Путин "не иска нищо по-малко от това да окупира (Азовско) море. Единствения език, който той разбира, е този на единството на западния свят", заяви Порошенко.

Как се стигна до ескалацията на ситуацията в Керченския проток?
БТА