Поредна нощ на насилие в Северна Ирландия
Поредна нощ на насилие в Северна Ирландия / снимка: Reuters

Инциденти избухнаха отново в неделя вечерта в Северна Ирландия, няколко часа след откриването на разговорите между политически и религиозни представители за прекратяване на насилието в Белфаст.

Над 70 души са били арестувани и около петдесетина са били ранени при сблъсъците от четвъртък насам. Различни предмети, включително тухли, бутилки и димки бяха хвърлени по силите за сигурност на няколко от градските улици, съобщиха от полицията.

Сблъсъците започнаха, след като на 3 декември градският съвет на Белфаст, столицата на британската провинция Северна Ирландия, реши британският флаг да не се вее постоянно на сградата на кметството. Това противоречиво решение отключи насилие от страна на протестантите, поддържащи пълното обединение на Северна Ирландия с Обединеното кралство.

Според статистиката на полицията, представена в неделя, 52 полицаи са били ранени от началото на сблъсъците. 70 души са били арестувани и 47 - обвинени.

В събота вечерта, след демонстрация, стотина души отново хвърляха предмети по полицията. Според някои от полицаите е имало изстрели срещу силите на реда, които използваха водни оръдия, за да ги разпръснат.

"Бъдете сигурни, че имаме достатъчно ресурси за толкова дълго, колкото се наложи, ако тези безредици се повторят", предупреди директорът на полицията на Северна Ирландия Мат Багот, цитиран от БГНЕС .

Според полицейски синдикален лидер стрелбата означава, че паравоенни групировки са проникнали сред демонстриращите.

Ълстър /единствената провинция на Северна Ирландия/ има в историята си тридесет години на междуобщностно насилие между протестантите юнионисти и католиците републиканци, поддържащи обединение с Република Ирландия. За това време загинаха около 3500 души.

След мирното споразумение от 1998 година, спорадични инциденти все още избухват в британската провинция.