/ БГНЕС
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди руския външен министър Сергей Лавров Москва да не се меси в американските президентски избори от 2020 г., предаде Франс прес.

"По въпроса за намесите във вътрешните ни дела бях ясен, че това е недопустимо. Ясно казах на Русия, че ако тя или друг чуждестранен играч пристъпи към подкопаване на демократичните ни процеси, ще предприемем ответни мерки", каза Помпео на съвместна пресконференция с руския си колега във Вашингтон.

Тръмп скастри шефа на ФБР за разследването за руската намеса, окачестви обвиненията като „смехотворни“

"Администрацията на Тръмп винаги ще работи за защита на честността на предизборните ни периоди", добави той. Сергей Лавров отхвърли всички обвинения.

"Отново подчертахме, че всички спекулации за така наречената ни намеса във вътрешните процеси на САЩ са лишени от основание. Те не са подкрепени от нито един факт. Никой не ни е представил доказателства чисто и просто защото такива няма", заяви Лавров.
 

БГНЕСПомпео заяви още, че САЩ призовават Русия да подкрепи идеята за произвеждане на свободни и справедливи избори във Венецуела, предаде ТАСС.

На 23 януари венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо се провъзгласи за и.д. президент на Венецуела. Той бе признат за такъв от САЩ и още няколко десетки държави, сред които са членовете на Групата от Лима без Мексико, както и Организацията на северноамериканските държави и повечето страни от ЕС.
 


Президентът на Венецуела Николас Мадуро определя ставащото като опит за държавен преврат. Той е подкрепян от страни като Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Сирия и Турция.

Отношенията между САЩ и Русия трябва да бъдат по-добри, отколкото през последните години и над това работят и двете страни, заяви Помпейо.

"Двустранните ни отношения са сложни. Сътрудничим си в някои области, а в други се конкурираме", добави той.
БТА