/ iStock/Getty Images
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че ще посети Кипър, за да търси мирно решение на засилващото се напрежение в източното Средиземноморие като призова Турция да изтегли военните си сили.

Макрон: Турция вече не е партньор в Източното Средиземноморие

Помпео ще проведе разговори в Кипър в събота след пътуване до Доха, където ще помогне за откриването на дългоочаквани преговори между правителството на Афганистан и талибаните.

Висшият американски дипломат заяви, че пътуването му до Кипър ще допълни телефонните разговори на президента Доналд Тръмп с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Атина плаши Анкара с още санкции от ЕС

Спорът "трябва да бъде разрешен по начин, който е дипломатичен и мирен", каза Помпео пред репортери. "Така че ще работя и по този проект, опитвайки се да се уверя, че разбирам рисковете, свързани с народа на Кипър", каза той.

Помпео поздрави Германия за стремежа й да намали напрежението. Франция също беше активна по отношение на конфликта между две държави - членки на НАТО като решително подкрепи Гърция и Кипър.

"Надяваме се, че ще има истински разговори и се надяваме военните сили, които са разположени в региона да бъдат изтеглени”, заяви Помпео.
БГНЕС