/ Gulliver/Getty Images
На шестата годишнина от анексията на Крим държавният департамент потвърди, че Вашингтон никога няма да признае полуострова като част от Руската федерация.

„Крим е Украйна“, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в нощта срещу четвъртък в Twitter, призовавайки Москва да прекрати окупацията на полуострова.

"Шест години след анексията на Крим Руската федерация продължава да разчита на лъжи и дезинформация в неуспешния си опит да легитимира нелегитимни действия. Усилията ѝ са обречени на неуспех. Светът никога няма да забрави безсмисленото нашествие на Русия в Украйна", се казва в съобщение, публикувано на сайта на Държавния департамент на САЩ.

Зеленски: Украйна няма да може да си върне Крим в близко бъдеще

Санкциите няма да бъдат отменени, докато Крим не се върне в Украйна

Дипломатическото ведомство на Щатите осъди незаконните действия на Русия в Крим, както и продължаващата агресия срещу Украйна, включително в Донбас. Съединените щати ще подкрепят санкциите срещу Руската федерация, докато тя не върне контрола над Крим на Украйна и не изпълни напълно задълженията си по Минските споразумения, съобщиха от Държавния департамент.

В изявлението се подчертава, че окупацията на Крим от Русия и нейните действия за засилване на милитаризацията на полуострова представляват заплаха за сигурността на световната общност. "Руските окупационни власти продължават с посегателствата срещу правата на човека и основните свободи, като брутално потискат критиките от страна на гражданското общество и медиите и ограничават религиозната свобода", се отбелязва още в изявлението.
БГНЕС