/ БГНЕС
Президентът на Венецуела Николас Мадуро е бил готов да напусне страната вчера сутринта, изправен пред призива за въстание на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, но променил плановете си, след като Русия се намесила, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в телевизионно интервю, цитиран от Ройтерс.
 

"Те имаха самолет на пистата. Той беше готов да си тръгне сутринта, както разбираме. Руснаците са изискали той да остане", каза Помпео пред телевизия Си Ен Ен.

Мадуро е щял да замине за Куба, информира Франс прес. От Москва определиха тази информация като „фалшива новина“, предаде RT.
 

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Куба, че провежда военни операции във Венецуела в подкрепа на държавния глава Николас Мадуро и заплаши да наложи множество тежки санкции на острова, ако не се оттегли от Венецуела.
 

"Ако кубинските войски и милиции незабавно не спрат военни и други операции, които целят предизвикване на смърт и разрушения на конституцията на Венецуела, на остров Куба ще бъде наложено "пълно и цялостно ембарго, заедно със санкции на най-високо ниво", написа Тръмп в Туитър."Да се надяваме, че всички кубински войници ще се върнат назабавно и мирно на острова си", допълни Тръмп.
 

А близо 70 души бяха ранени във вторник при сблъсъци между антиправителствени демонстранти и силите на реда във венецуелската столица Каракас, предаде агенция ЕФЕ, цитирана от ТАСС.

"Срещу нас използваха бойни патрони, не ни разпръскваха, а стреляха на месо", заяви един от пострадалите пред местна телевизия.

Във Венецуела са възможни кръвопролития, предупреди генерал

Подразделения на Националната гвардия на Венецуела се отказаха да участват в разгонването на мирната антиправителствена демонстрация в град Пуерто Ордас в щата Боливар, съобщи в. "Насионал". На видеозапис, качен на сайта на изданието, се вижда как бронетранспортьори на Националната гвардия, насочили се към група протестиращи, спират и се отдалечават под аплодисментите и одобрителните възгласи на хората.

Хуан Гуайдо обяви, че е започнал последният етап от плана за сваляне на Мадуро

Венецуелският министър на отбраната генерал Владимир Падрино заяви, че полковник, верен на президента Николас Мадуро, е бил ранен от куршум по време на бунта на група военни, подкрепящи опозиционния лидер Хуан Гуайдо.  

Гуайдо от своя страна призова демонстрациите срещу президента Мадуро да продължат и днес, след ден, в който войници преминаха на негова страна.
 

"Призовавам въоръжените сили да продължат да изпълняват "операция "Свобода". Утре, на 1 май, ще продължим. В цяла Венецуела ще сме на улиците", каза Гуайдо във видео послание, публикувано в социалните мрежи.

Опозиционният лидер добави, че протестните акции във вторник са показали, че въоръжените сили не подкрепят и не уважават президента Мадуро.

По-рано вчера Гуайдо публикува в Туитър видеообръщение, в което призоваваше военните да излязат на улицата, за да "сложат край на узурпацията" на властта в страната.

Председателят на венецуелската опозиционна партия "Народна воля" Леополдо Лопес, който избяга от домашен арест и беше в посолството на Чили в Каракас, се е преместил в дипломатическата мисия на Испания, съобщи вчера чилийският външен министър Роберто Ампуеро.

Министърът каза, че Лопес и съпругата му Лилиан Тинтори са взели това решение, защото в чилийското посолство вече е имало "други гости".
БТА