/ БГНЕС
Долната камара на полския парламент прие късно снощи законопроект, който позволява на гласоподавателите за следващите президентски избори да решат дали да гласуват лично или по пощата, предаде ДПА.

Полша трябваше да проведе президентски избори миналата неделя, но вотът бе отменен заради пандемията от коронавирус и политическите разногласия за следващите стъпки.

Полша отлага президентските избори

Управляващата партия Право и справедливост (ПиС) искаше изборите да се проведат по пощата. Необходимото законодателство обаче бе прието само два дни преди вота, което не остави време за организиране на такъв вид гласуване. Съответният закон бе силно критикуван от опозицията.

Сега правилата за предстоящите избори ще бъдат изменени, така че 30-те милиона полски гласоподаватели да могат да решат дали да се явят лично в избирателните секции или да гласуват по пощата.

Полша отваря хотели и молове от 4 май

Законът позволява на кандидатите, които трябваше да участват в изборите на 10 май, да се явят отново, без да трябва да събират изискваните 100 000 подписа.

Сега законопроектът ще бъде отправен към Сената, който има 30 дни да представи поправки или да се насочи към отхвърляне на документа. След това ще бъде върнат в долната камара, която има последната дума.
БТА