Полският президент Лех Качински загина в самолетна катастрофа
Полският президент Лех Качински загина в самолетна катастрофа / снимки: Reuters
Полският президент Лех Качински загина в самолетна катастрофа
27855
Полският президент Лех Качински загина в самолетна катастрофа
  • Полският президент Лех Качински загина в самолетна катастрофа

Полският президент Лех Качински загина, след като самолетът му Ту-154 се разби при навлизане на летището в руския град Смоленск. Според информация на руското Министерство на извънредните ситуации на борда на президентския самолет са пътували общо 97 души. Няма оцелели след катастрофата, уточниха от министерството.

Незабавно беше свикано извънредно заседание на правителството. По конституция временно президентските функции поема председателят на парламента Бронислав Коморовски. В страната е обявен едноседмичен национален траур. Ден на траур ще има и в Русия в понеделник.

Инцидентът стана тази сутрин при полет от Варшава. Президентът, съпругата му и придружаващата делегация трябваше да присъстват в Катин, близо до Смоленск, на възпоменание за 70-ата годишнина от избиването на 22 000 полски офицери и интелектуалци от тайната полиция на Сталин през 1940 г.

Представител на полското правителство уточни, че сред пасажерите в самолета са били шефът на президентската администрация Владислав Сташак, началникът на Генералния щаб на въоръжените сили Франтишек Гонгор, бившият министър на националната отбрана Йежи Шмайджински и управителят на Централната банка на Полша Славомир Скржипек. Съпругата на президента Мария Качински и семействата на други официални лица от правителството също са били на борда.

Телевизионният канал ТVN 24 допълни списъка с още имена: Ричард Качоровски - председател на Съюза на ветераните от армия Крайова; Александър Шчигло - директор на Бюрото за национална безопасност; Павел Випич - министър на президента; Мариуш Ханджлик - полски дипломат и политик; Анджей Кремер - полски юрист и дипломат, директор на Института по международни отношения; Анджей Ян Пржевозник - полски историк; политиците Гжегож Долняк, Пшемислав Госиевски, Збигнев Васерман - полски политик; юристите Януш Кочановски и Януш Киртика; Епископ Тадеуш Стефан Плоски - епоскоп на Полската армия и глава на полската военна църква, декан на богословския факулет. Те пътували за участие за отбелязване на годишнина от убийството на хиляди полски офицери от съветски агенти в гробището Катин, близо до Смоленск.

Вижте кадри от мястото на катастрофата, при коята загинаха общо 96 души, пътували заедно с полския президент Лех Качински.

Пред телевизионния канал Россия 24 губернаторът на Смоленска област Сергей Антуфиев разказа: „При заход за кацане самолетът с президента на Полша не стигнал до пистата и според първите информации отнесъл върховете на дърветата, паднал и се разбил на части. При катастрофата няма оживели. По предварителни данни на борда е имало делегация от 85 човека и екипаж". Телевизионният канал излъчва на живо кадри от мястото на катастрофата, на които се виждат обгорели останки от самолета. Машината е паднала на 300-400 м от пистата на военното летище в Смоленск.

Контролните служби на летището в Смоленск са препоръчали на самолета на полския президент Лех Качински да не каца, съобщава вестник "Газета виборча", като се позовава на полски военни източници. Контролните служби на летището обаче не са можели да му забранят да се приземи и той не се е съобразил с тяхната препоръка.

Полският президент Лех Качински загина в самолетна катастрофа
netinfo


В Русия е създадена правителствена комисия начело с премиера Владимир Путин, която да разследва всички обстоятелства около катастрофата. Главният прокурор на Русия Юрий Чайка лично ще контролира разследването на самолетната катастрофа.

Останките от телата на загиналите ще бъдат транспортирани в Москва, а президентът Дмитрий Медведев обеща пълно съдействие на роднините на загиналите, които пристигат в Русия. Медведев увери поляците, че причините ще бъдат открити. "Аз и всички граждани на Русия сме потресени от тази трагедия. Обещавам, че всички обстоятелства ще бъдат разследвани от всяка гледна точка, в най-тясно взаимодействие с Полша. Дал съм изчерпателни указания на органите за сигурност. От името на руския народ изразявам най-дълбоки, най-искрени съболезнования на полския народ. В понеделник в Русия ще бъде обявен национален траур", заяви руският държавен глава.

По предварителни данни причина за катастрофата може да е грешка на екипажа на машината. Това съобщи източник от силовите структури на Централния федерален окръг на Русия - административно формирование в централната част на Руската федерация, предаде РИА Новости.

Прокуратурата в Смоленск повдигна обвинения срещу пилота за причиняване на смърт по непредпазливост, съобщи прокурорът Игор Балаев. "Образувано е наказателно дело по текст от Наказателния кодекс на Руската федерация за нарушаване на правилата за безопасност на въздушния транспорт, довело до гибелта на двама и повече човека", поясни той.

Полският президент Лех Качински загина в самолетна катастрофа
netinfo

Редица европейски лидери изразиха съчувствие към полския народ в телеграми, изпратени до премиера на Полша Доналд Туск. Своите съболезнования изказаха и българския президент Георги Първанов и премиера на страната Бойко Борисов. „Полша загуби един изключителен държавник, който до последния си час остана свързан с полската идея и със съдбата на Полша. В последния си час президентът Качински пътуваше за участие в поклонението пред паметта на полските офицери, разстреляни край Катин през 1940 г. за да сподели болката на хиляди полски семейства. Поклон", пише Борисов.

Още преди две години премиерът на Полша Доналд Туск заяви, че Ту-154, с който лети президентът, не отговаря на нормите за сигурност, припомниха днес агенциите. При полет до Азия през ноември 2008 г. бяха регистрирани сериозни технически проблеми. „При връщането на президента ще вземем решение за ускорена процедура по закупуването на нов самолет", обяви тогава Туск, но до подмяна на летателната машина така и не се стигна.

Полският президент Лех Качински загина в самолетна катастрофа
netinfo

Лех Александър Качински е роден на 18 юни 1949 г. в полската столица Варшава. Той е юрист по образование; един от лидерите на партия "Право и справедливост". Съпругата на Лех Качински Мария е икономист. Двамата имат дъщеря Марта и две внучки.

В периода 2002-2005 г. е кмет на Варшава. През декември 2005 г. е избран за президент на Полша след победа над либерала Доналд Туск. Президентът, чийто брат близнак Ярослав Качински е бивш премиер, вече беше обявил и готовността си да се бори отново за поста на държавен глава тази есен. Очакваше се той да води оспорвана борба с маршала на Сейма Бронислав Коморовски, който ще е кандидат на либералната партия "Гражданска платформа" на Туск.

Самолетът „Туполев-154", наричан още Ту-154, е съветски пътнически самолет за средни разстояния, конструиран от Конструкторско бюро Туполев, ръководено от Андрей Туполев. Бюро Туполев започва разработката на Ту-154 с вътрешни проекти в началото на 60-те години. Цели се прилагането на технически нововъведения в евентуален заместник на Ту-104. От преработки на гореспоменатия самолет, „аванпроектите" постепенно минават към чисто нов самолет.

Ту-154 бе най-разпространеният реактивен пътнически самолет в родината си и по света. Той е първият истински пътнически самолет на Туполев - без военни предшественици, без военни варианти. Самолетът отбелязва технологичен скок за съветското самолетостроене със сложната си крилна механизация (предкрилки и трипроцепни задкрилки; двупроцепни на Ту-154М), хидравлично-бустерното си управление, автоматизацията на самолетоводенето посредством автоматичната бордна система за управление АБСУ-154 (сложен "автопилот", способен да води самолета по зададен маршрут и да го управлява преди кацане по Категория II на ИКАО), както и с отварящите се навън свои врати. Основните системи на Ту-154 са тройно подсигурени (утроени) с оглед надеждност. (източник:bg.wikipedia.org)

Хронология на други катастрофи с президентски самолети