/ Gulliver/Getty Images
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки призова днес съгражданите си да прекратят масовите демонстрации срещу ограничаването на правата на жените на аборт, тъй като участниците в тях пренебрегват "големия риск" от задълбочаване на коронавирусната пандемия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Тези ситуации по улиците - агресия, вандализъм, нападения - са недопустими. Ние решително ще им противодействаме. Това нарушава обществения ред и закона", каза той пред репортери.

Полският Конституционен съд се обяви против абортите при увреждане на зародиша

Премиерът обеща, че ще се грижи за женското и детското здраве, ще въведе пренатални изследвания за всички бременни, ще помага на жените и децата във всички сложни ситуации.

От пет дни Полша е залята от протести след решение на Конституционния съд от миналата седмица, което води до почти пълна забрана за абортите в тази традиционно католическа страна. С него като основание за аборт бе отхвърлено трайното и необратимо увреждане на плода.

Когато решението на съда влезе в сила, прекъсването на бременността в Полша ще бъде разрешена единствено при кръвосмешение, изнасилване или заплаха за здравето на майката.

Украинка брани гола правото на аборт на полякините (ВИДЕО)

В неделя имаше протести пред и във черкви, а вчера демонстрантите блокираха движението по централните улици на градовете. Във Варшава се образуваха големи задръствания от автомобили, а късно вечерта демонстрантите влязоха в схватки с полицията. Стигна се до използване на сълзотворен газ.

За днес няма насрочени общонационални демонстрации, но в Сейма, долната парламентарна камара, възникна напрежение. Жени от опозиционните парламентарни групи прекъснаха заседанието и с викове и плакати "Позор!", "Скандално!", "Това е война!" или "Законен аборт" наобиколиха лидера на управляващата партия Ярослав Качински. При появата на парламентарната охрана с цел да въведе ред в залата мъже от опозицията защитаваха колежките си. Някои членове на Сейма бяха изведени от залата.

Здравното министерство съобщи днес, че през последното денонощие в Полша са били регистрирани 16 300 нови случая с коронавирус, което е рекорден дневен ръст от началото на пандемията. Последният негативен рекорд бе от петък, когато бяха обявени 13 632 нови случая.

Досега в страната са били установени 280 229 случая на инфекция, от които 4615 са завършили със смърт, а 119 237 човека са се възстановили. Понастоящем в полски болници пребивават около 13 200 пациенти с диагноза Ковид-19, от които 1078 са на апарат за обдишване. Под карантина са над 442 хиляди човека, а други 54 хиляди са по епидемиологичен надзор. Във Варшава и другите големи градове са оборудват полеви болници за пациенти с Ковид-19. За момента в страната има свободни 20 700 легла за коронавирусни пациенти и 1500 апарата за вентилация, предадоха Ройтерс и ТАСС.
БТА