/ iStock/Getty Images
Полша разруши 4 паметника на войници от Червената армия, загинали по време на Втората световна война, предаде агенция Ройтерс.

Наследството от Втората световна война е въпрос, който разделя полско-руските отношения, а конфликтът в Украйна накара Полша да ускори разрушаването на паметници на загинали съветски войници в цялата страна.

Русия твърди, че е освободила Полша, когато нейните сили са прогонили германските нацисти в края на войната. Повечето поляци смятат, че Съветският съюз е заменил нацистката окупация с друга форма на репресии.

"Този паметник е паметник на лъжата", казва Карол Науроцки, ръководител на полския Институт за национална памет (IPN), докато стои пред паметника в Глубчице в Южна Полша малко преди неговото разрушаване.

"През 1945 г. съветските войски не донесоха свобода, а ново поробване."

Паметници в Бичина и Сташов в Южна Полша и Боболице в Северна Полша също бяха разрушени.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков осъди разрушаването на паметниците.

"Това е лъжа, чудовищна лъжа, защото толкова много граждани на Съветския съюз са загинали при освобождението на Полша", каза той пред репортери, запитан за коментарите на Навроцки.

"Това е поредният опит да се заблуди младото поколение поляци, като се подхранват с лъжи и се провокира омраза към руснаците".
БГНЕС