Полша постави условие за вдигане на ветото за преговори ЕС-Русия
Полша постави условие за вдигане на ветото за преговори ЕС-Русия / netinfo
Полша ще вдигне ветото върху започването на преговорите за стратегическо партньорство между Русия и Европейския съюз, ако Москва премахне забраната за внос на полско месо. Това каза полският премиер Ярослав Качински, цитиран от Ройтерс.

"Ако руснаците премахнат забраната, и ако мандатът (за преговорите) включва енергийни въпроси по начин, който е задоволителен за нас, ние ще вдигнем ветото", каза Качински в отговор на въпрос на журналисти.

В същото време говорител на Руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Росселхознадзор) заяви пред Ройтерс, че забраната върху вноса на месо от Полша не може да е предмет на политическа размяна с Варшава.

"Това не е случай, в който може да има политическа размяна, тъй като става въпрос за безопасността на храните и здравето на потребителите", каза Алексей Алексеенко.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че все още е твърде рано да се каже дали и кога ЕС може да започне преговорите за партньорство с Русия, блокирани заради спора около полското месо.

"Последните събития са положителни, сигналите, които получаваме, са положителни. Те се движат в правилната посока. Все още не мога да Ви дам конкретен, ясен отговор дали ще започнат преговорите и кога", каза Барозу пред репортери в Брюксел.

Полша блокира започването на преговорите за стратегическо партньорство между Русия и ЕС през ноември миналата година с искане руското ембарго върху вноса на полско месо и други селскостопански продукти да бъде вдигнато, припомня Ройтерс.