/ iStock/Getty Images
Полският Върховен съд предупреди днес, че спорен законопроект, който позволява полските съдии да бъдат уволнявани, ако оспорват съдебните реформи, може да доведе до излизане на Полша от Европейския съюз, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Съдът заявява, че предложеният законопроект може да наруши законодателството на ЕС и да изостри напрежението между Брюксел и управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС).

Четирима кандидати ще има на президентските избори в Полша догодина

Противоречията между полските закони и законите на ЕС най-вероятно ще доведе до намеса на институциите на съюза заради нарушаване на европейските договори и в по-далечна перспектива - до необходимост от напускане на ЕС, се казва в изявление на Върховния съд.

Върховният съд публикува мнение от 40 страници, в което се посочва, че внесеният миналия четвъртък от депутати на ПиС законопроект е опит да бъдат принудени съдиите да прилагат всички разпоредби, приети от управляващото мнозинство, дори ако някой съд ги сметне за несъвместими с висши законови норми.

Доналд Туск призовава поляците да протестират срещу съдебните реформи

Законопроектът предвижда наказания, включително уволнение, за съдии, поставящи под съмнение законността на назначаването на друг съдия, както и за действия от политически характер, които могат да навредят на функционирането на съдебната система.

Управляващата партия казва, че законопроектът е начин да се предотврати хаос в полската съдебна система. За опозицията това е опит за запушване на устатата на съдиите.
ЕС заяви днес, че ще проучи дали проектът накърнява независимостта на съдебната система.

В документа на Върховния съд на Полша се казва, че законопроектът явно цели да се даде възможност президентът Анджей Дуда , съюзник на ПиС, да избере новия ръководител на Върховния съд преди следващите президентските избори, които са през май. Сегашният председател на ВС Малгожата Герсдорф трябва да се оттегли от поста си през април. Тя е насрочила на 17 март общо събрание на съдиите, за да могат те да участват в избора на следващия ръководител на ВС.
БТА