/ БГНЕС
Бившият председател на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд Туск призова народа на Полша да протестира срещу спорните съдебни реформи на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС), предаде ДПА.

"Никой в Европа няма да се бори повече за независимостта на съдебната система от самите поляци", изтъкна Туск през радио Зет (Zet).

Четирима кандидати ще има на президентските избори в Полша догодина

Поляците имат граждански дълг да защитят правосъдната система от разрушение, допълни той.

Консервативната националистическа партия ПиС от години прокарва спорни промени в правосъдната система на Полша, отбелязва ДПА. Европейската комисия откри няколко процедури за нарушения заради реформите и заведе дела в Съда на ЕС.

В началото на декември полският Върховен съд реши, че новата дисциплинарна камара, създадена от ПиС, няма правомощията на съд. Председателят на Върховния съд призова съдиите в дисциплинарната камара да се въздържат да взимат решения.

В четвъртък ПиС внесе законопроект, съгласно който съдии могат да бъдат наказвани дисциплинарно, ако оспорват съдебни назначения. Текстът предвижда забрана за съдиите да се занимават с политически дейности, защото в противен случай могат да бъдат понижени или уволнени.

Вчера и бившият президент на Полша Лех Валенса призова за масови протести, ако управляващата партия ПиС продължи със спорната си правосъдна реформа.

"Унищожаването на независимата съдебна власт не може да бъде позволено по никакъв начин. Стига толкова отстъпки", каза в Туитър нобеловият лауреат и бивш лидер на движението "Солидарност".
 
БТА