Полша призова Китай да окаже натиск върху Русия да прекрати войната в Украйна, съобщи днес полското външно министерство след среща на двама висши служители във Варшава, предаде Ройтерс.

Китайският специален пратеник за Украйна Ли Хуей е на обиколка в Европа тази седмица, като във вторник и сряда той беше на визита в Киев, където обсъди начини за прекратяване на конфликта между Украйна и Русия чрез политическо уреждане.

След разговори между Ли и полския заместник външен министър Войчех Гервел полското външно министерство каза в изявление, че полският представител е призовал Пекин да използва влиянието, което има над Русия, за да я убеди да прекрати войната.

"Заместник-министър Гервел разбира отговорността, която Китай има като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и се надява, че Китай ще осъди агресията на Русия и ще окаже натиск върху нея, за да започне отново да спазва принципите на международното право“, се казва в изявлението.

Полша е обезпокоена от интереса, който Китай проявява за укрепване на двустранните връзки с Русия, се казва още в изявлението.
Полша се надява, че Китай никога няма да признае анексирането на украински територии от Русия и ако Пекин окаже военна помощ на Москва, това ще има "тежки последствия“ за отношенията му с Европа, каза Гервел на Ли. Киев отхвърля идеята за правенето на каквито и да било териториални отстъпки на Русия и каза, че иска да си върне обратно всеки сантиметър от земята си. 

През февруари Пекин представи предложение от 12 точки за политическо уреждане на украинската криза. Според него и двете страни трябва да се съгласят на постепенна деескалация и не трябва да се използват ядрени оръжия, припомня агенцията.

Борел: Китай не може да бъде посредник за постигане на мир в Украйна

Ли е най-високопоставеният представител на Китай, който е посетил Украйна от началото на руската инвазия през февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.

По време на разговорите във Варшава Ли е казал, че ситуацията в Украйна "не е в интерес на никого", но няма "лесно разрешение", се казва още в изявлението на полското външно министерство.
Десислава Николова/БТА