Полша хармонизира законодателството си с изискванията на Шенгенското пространство
Полша хармонизира законодателството си с изискванията на Шенгенското пространство / netinfo

Президентът на Полша Лех Качински обнародва закон, който хармонизира полското законодателство с изискванията на Шенгенското пространство, към което Полша се готви да се присъедини в края на декември, предаде Франс прес.

В новия закон се съдържат всички дефиниции и условия за обработване на данни за издирвани лица, предмети или превозни средства, които са необходими за включването на Полша в общата база полицейски данни.

Полша е една от деветте новоприсъединили се през 2004 г. към ЕС държави /Кипър ще се ключи на по-късна дата/, които успяха да се включат технически в полицейската база данни на Шенгенското пространство SIS. Това бе едно от двете условия за присъединяването им към Шенгенското пространство, предвидено за края на декември.

Базата полицейски данни SIS е с централа в Страсбург и представителство във всяка страна членка на Шенгенското пространство. Тя вече съдържа 17 милиона единици данни и всеки полицай може да я ползва при проверка на самоличността на дадено лице.

Второто условие за приемане в Шенгенското пространство е положителна оценка за степента на сигурност по външните граници на новоприсъединяващите се страни.

Сега членки на Шенгенското пространство са първите 15 страни от ЕС без Великобритания и Ирландия, плюс Норвегия и Исландия. Очаква се през ноември те да вземат решение да премахнат контрола на сухопътните си граници с новите членове от 31 декември и контрола на летищата от края на март 2008 г.