/ iStock/Getty Images
Политическият консултант на Републиканската партия в САЩ Пол Ериксън, който според американски медии е имал романтична връзка с рускинята Мария Бутина, бе осъден на 7 години затвор за измама от федерален съд в щата Южна Дакота, предаде ТАСС.

През ноември Ериксън се призна за виновен по обвинения, че е получил чрез измама около 2,3 милиона долара и за легализация на незаконни доходи. След излежаване на присъдата си той ще бъде под полицейски надзор в продължение на три години.

Съветникът на директора на „Роскосмос“ обвинен в шпионаж за НАТО

Според прокуратурата Ериксън от 1996 г. се е занимавал с финансови измами. Той е предлагал на инвеститори да вложат средства в негов бизнес с обещание за значителни доходи. Властите заявиха, че Ериксън в действителност е харчел парите за лични нужди.
 
Разследван за шпионаж съветник на президента първо натопил Радев, но пред съдия се поправил

Рускинята Мария Бутина беше арестувана във Вашингтон на 15 юли 2018 г. по обвинение в дейност в полза на чужда държава на територията на Съединените щати. На 13 декември 2018 г. тя се призна за виновна в нарушение на закона за чуждестранните агенти в САЩ, а на 26 април 2019 г. беше осъдена на година и половина затвор. При отчитане на вече излежаното време в ареста и примерното ѝ поведение Бутина беше освободена на 25 октомври и на следващия ден се върна в Русия, припомня ТАСС.
БТА