/ БГНЕС
Военният пилот Илия Милушев изградил конспиративна група с действащи разузнавачи. Предаването на секретните документи ставало в сградата на КНСБ на пл. “Македония”
Разследването на Военна прокуратура, за което на “Дондуков” били информирани, може да се окаже и истинската причина за втвърдяването на тона на държавния глава срещу
обвинителите, пише „24 часа“.

Разследваният за шпионаж съветник на президента опитал да натопи самия Румен Радев, когато го разпитвали за секретните документи, открити у него. Първоначално твърдял, че му били дадени от държавния глава. При втори разпит пред съдия обаче сменил версията и заявил, че намерил документите в касата си. Според правилата, по които се ползва класифицираната информация, подобни документи с гриф “Секретно” и “Поверително”, които по закон се предоставят и на президента, няма как да бъдат изнасяни от институцията.

Акции и арести в президентството (СНИМКИ/ВИДЕО)

Заради това разследване и заради другото - за търговия с влияние спрямо Пламен Бобоков, вчера Специализираната прокуратура, Военноокръжната прокуратура, столичната полиция и следователи проведоха безпрецедентна акция, претърсвайки кабинети в сградата на президентството. Задържани бяха съветникът по отбрана Илия Милушев, самият Бобоков и секретарят на Румен Радев Пламен Узунов.

Разследването срещу Илия Милушев започва в началото на месец юни тази година, когато Военноокръжната прокуратура съобщи, че за изнасяне на секретна информация от службата е задържан служител на Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР). В жилището на разузнавача са открити документи с гриф “Секретно” и “Поверително”, което е наказуемо със затвор от 5 до 15 години, лаконично съобщиха тогава от прокуратурата. Освен Илия Милушев в четвъртък е задържан бивш служител на Държавна агенция “Разузнаване” с инициали М.К., съобщи Военноокръжната прокуратура. По разследването има още двама служители на ДАР - П.В. и А.З., които са обвиняеми, но те са под домашен арест.

В дома на втория задържан в четвъртък е открита и визитка на един от съветниците по сигурност и отбрана на президента Илия Милушев.

Военните прокурори бързо установяват, че в противоречие с всички правила за боравене с държавна и служебна тайна документи от разузнаването са изнасяни от ДАР и са предавани на президентския съветник. Това е ставало на тайни срещи в офис в сградата на КНСБ на пл. “Македония” в София, който Милушев ползвал като бивш административен директор на Синдикална взаимнозастрахователна кооперация, свързана с предишната му роля на военен пилот.

Прокурори влязоха в президентството (СНИМКИ/ВИДЕО)

Милушев е извикан за разпит, но отказва да съдейства. Това допълнително усъмнява разследващите и се налага претърсване в дома му. Така са открити 4 документа на Държавна агенция “Разузнаване”. Първоначално Милушев дава странно обяснение - секретната информация му била дадена от президента. По закон държавният глава е един от ползвателите на информация от разузнаването, но нейното предоставяне става по регламентиран ред, което изключва изнасянето ѝ от президентството.

На последващ разпит пред съдия Илия Милушев представя нова версия, която изключва замесването на Румен Радев в шпионската афера. Този път Милушев твърди, че намерил секретните документи в касата си малко преди появата на военните прокурори, като дори вместо четири документите вече стават шест. Важна подробност е, че представените от Милушев два допълнителни документа нямат никакви признаци, че са от разузнаването. Информацията в тях със сигурност не е била секретна. Въпреки опитите на Милушев да заблуди разследващите, те установяват, че ползвайки позицията си в президентската институция и старите си контакти в армията, завършилият Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия е успял да изгради конспиративна шпионска група с участието в нея на действащи служители от разузнаването.

Възможно е Милушев да е вършил това, ако е бил вербуван от чуждо разузнаване, към което да е изнасял неправомерно получената от ДАР класифицирана информация. Съществува обаче и втора хипотеза, която е изключително смущаваща и не толкова позната у нас - съветникът на президента да е част от схема за политически шпионаж.

В България ДАР е към изпълнителната власт. Това може да е накарало съветника на държавния глава да изгради тайната мрежа, за да има президентът позиции в разузнаването, като същевременно да се получава директна информация от службата, като се заобикаля ръководството. Разследването на Военната прокуратура срещу Илия Милушев може да се окаже и истинската причина за втвърдяването на тона на Румен Радев срещу държавното обвинение в последните седмици.

Държавният глава ясно демонстрира раздразнението си от активността на прокуратурата по разследването за търговия с влияние, което започна след установената комуникация между секретаря му по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков. Разкриването на чатовете може да е само видимата причина, а скритата да е разконспирирането на подривната дейност на мрежата с участието на Илия Милушев.

Със сигурност Радев е бил информиран от Милушев за разпитите и откритите у него документи, получени неправомерно. Двамата са близки още от времето, когато заедно служат във военната авиация. Милушев заема поста съветник по сигурността и отбраната на “Дондуков” 2 от 10 февруари 2017 г., т.е. 20 дни след встъпването в длъжност на президента.

Бивши колеги на Милушев от армията не крият, че той се е ползвал с добри контакти и сред действащи военни. За него казват още, че макар подобно на държавния глава да е преминал обучения в САЩ и НАТО и да владее добър английски, Милушев демонстрирал крайно русофилски нагласи.
24 часа