/ ThinkStock/Getty Images
Политическа чистка в македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ
99408
Политическа чистка в македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ
  • Политическа чистка в македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ
Политическа чистка започна в македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, след като осем от нейните депутати гласуваха в подкрепа на процедурата за промяна на македонската конституция, за да бъдат изпълнени условията на Договора с Гърция.
 
Подкрепилите конституционни промени опозиционни депутати скоростно бяха изключени от партията и парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, но ръководството на партията не спря дотук. Вчера, без дори да бъдат изслушани, както поискаха от партията, бяха изхвърлени и бившият шеф на контраразузнаването Сашо Миалков и бившият министър на здравеопазването н правителството на Груевски Никола Тодоров.

ВМРО-ДПМНЕ изключи свои депутати, гласували за промяна на името на Македония
 
С членството си се разделиха и още един заместник-председател и кмет от вече опозиционната партия. Причината: част от тях твърдяха, че референдумът не трябва да се бойкотира, а за конституционните промени да се преговаря. Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ ги обвинява и в натиск, закани и получаване на подкупи, в името на това да бъдат подкрепени конституционни промени.
 
Междувременно така и не става ясно дали изключените депутати ще останат независими, или ще направят своя самостоятелна парламентарна група. Неясно е и какъв ще бъде органът за национално помирение, който беше едно от петте условия опозиционните депутати да подкрепят конституционните промени. Председателят на македонския парламент Талат Джафери все още очаква някакво конкретно предложение.

Македонският парламент реши и страната променя името си
 
Каквото и да бъде предложението от изключените от ВМРО-ДПМНЕ за национално помирение, останалите депутати от бившата им партия нямало да го подкрепят, каза председателят ѝ Християн Мицковски. Според него не помирение, а амнистия трябвало да има за обвинените за т.нар. кървав четвъртък, когато през април, подпомогнати от представители на ВМРО-ДПМНЕ, в парламента нахлуха хора, които биха депутати, включително и днешният премиер Зоран Заев.
 
Скоро се очаква кабинетът да внесе и конкретните текстове за промяна в македонската конституция, за чието приемане също са необходими 2/3 от гласовете в Собранието.