Полицията задържа четирима по подозрение за покушение срещу Обама
Полицията задържа четирима по подозрение за покушение срещу Обама / снимка: БГНЕС

Полицията в Денвър, щата Колорадо, задържа четирима души, заподозрени, че са готвели покушение срещу кандидата на Демократическата партия за президент на САЩ Барак Обама, съобщи АФП, като се позова на съобщения на местни телевизии. Един от арестуваните признал при разпит, че се готвел да стреля по Обама с пушка от разстояние около 750 метра, посочва АФП. Покушението трябвало да бъде извършено в четвъртък, когато се очаква Обама да произнесе реч, с която да приеме номинацията за кандидат на своята партия за президентските избори през ноември.

Един от четиримата бил арестуван в неделя, след като при рутинна проверка в пикапа му били намерени две карабини. Друг от арестуваните бил задържан, след като у него била намерена свастика, и бил обвинен във връзки с расистки групировки.

Прокуратурата в Денвър официално обяви, че реална заплаха за живота на Обама никога не е съществувала. В момента подозренията за заговор срещу кандидат-президента се разследват от "Сикрет сървис", която с мандат от Конгреса охранява президента и други важни членове на американската администрация, в това число кандидатите за Белия дом и бившите му обитатели. "Сикрет сървис" координира всички мерки за сигурност по време на конгреса на Демократическата партия, който започна в Денвър. В мерките за сигурност участват 55 правителствени агенции, в това число ЦРУ и ФБР, посочва АФП.