Полицията разби със сила блокадата на медици пред офиса на Качински
Полицията разби със сила блокадата на медици пред офиса на Качински / снимка: БГНЕС

Варшавската полиция употреби сила, за да пробие блокадата на петдесетина полски медицински сестри, протестиращи пред канцеларията на премиера, предаде ДПА, позовавайки се на полската информационна телевизия Те Ве Ен 24. Сестрите искат увеличаване на заплатите.

След намесата на полицията две от участничките в протеста бяха откарани в болница. Според сведенията една жена е получила сърдечен удар, предаде БТА.

"Не вярвам на очите си! Сестрите бяха третирани като футболни хулигани, а можеше просто да се поговори с тях", каза пред телевизията депутатът от опозиционната партия "Гражданска платформа" Елжбета Раджишевска.

Полицаите, въоръжени с щитове и палки, многократно превишаваха по численост протестиращите медицински сестри. "Блокирането на улици е незаконно. Разговаряхме със сестрите цяла нощ, изпълнихме исканията им, но това не промени положението", каза говорителят на варшавската полиция Мариуш Соколовски. Той отрече да е изпозвана груба сила за премахване на палатковия лагер на сестрите, създаден на една от централните варшавски улици, пред сградата на правителството.

След вчерашния протестен поход на около 4500 медицински сестри и лекари във Варшава, една част от демонстрантите останаха пред канцеларията на премиера, а друга разпъна палатки и нареди матраци в средата на улицата, блокирайки движението, посочва Франс прес.

Болничният медицински персонал в Полша стачкува вече близо месец с искания за достойно заплащане.