/ istock
Френската полицията застреля и рани тежко мъж, след като той подпали кметството в западния френски град Ангулем, съобщиха местните власти и полицейски източници, цитирани от АФП.

Облечен във военен костюм, 46-годишният мъж нахлул в сградата от XIX в. и залял с бензин стая на първия етаж, където работели две помощнички на местни съветници.

„Той заля стаята с бензин, докато помощничките успяха да излязат и да извикат за помощ, като предупредиха местната полиция. Служителите на реда прибягнали до използване на огнестрелното си оръжие няколко пъти, след като не успели да усмирят нападателя с палка", заяви префектът Жером Харноа.

Полицейски източник заяви, че "мъжът е откаран в болница в много тежко състояние“, като добави, че той няма криминално досие и мотивите му са неизвестни.

Кметът на Ангулем Ксавие Бонефон заяви, че "пожарът е бил потушен бързо".

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин написа в X, че „никой не е пострадал, освен извършителят“.

Харноа заяви, че прокурорите са започнали разследване, и добави, че нападателят е френски гражданин.

Екип за обезвреждане на бомби провери колата на нападателя пред кметството.

Полицията претърси и къщата му в жилищен квартал на Ангулем.

Една от съседките, жена, която отказа да назове името си, разказа пред местния вестник Charente Libre, че мъжът наскоро си бил обръснал главата и „не бил в обичайния си вид“, когато го видяла в деня на престъплението (21 август).

„Беше ядосан, слезе по стълбите като луд, носейки две кутии със спрейове“, добави тя. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС