Полицаят, застрелял чернокож младеж във Фъргюсън, подаде оставка
Полицаят, застрелял чернокож младеж във Фъргюсън, подаде оставка / снимка: БГНЕС, архив

Белият полицай, който през август уби невъоръжения 18-годишен чернокож младеж Майкъл Браун в град Фъргюсън, щата Мисури, подаде оставка от местното полицейско управление, съобщи Асошиейтед прес. Това става близо 4 месеца след инцидента, който предизвика масови протести в това предградие на Сейн Луис и в целите Съединени щати.

Полицаят Дарън Уилсън бе в платен отпуск след случилото се на 9 август. Оставката му бе обявена снощи от един от адвокатите му и влиза в сила незабавно.

Уилсън, който работел в полицейското управление на Фъргюсън по-малко от три години, каза пред вестник "Сейнт Луис поуст диспач", че е решил да се оттегли, след като е научил от колегите си, че срещу тях са отправени смъртни заплахи, ако той остане на работа. "Не искам никой да пострада заради мен", каза полицаят.

След тримесечно разглеждане на обстоятелствата по случая местен съдебен състав обяви преди няколко дни, че няма достатъчно доказателства, за да предяви обвинения срещу 28-годишния полицай. Самият Уилсън обясни пред съда действията си с това, че се е страхувал за живота си, когато Браун го ударил и посегнал да му вземе пистолета. Съдебното решение стана повод за още по-мощни протести и размирици из цялата страна през последните дни.

След като бе съобщено за оставката на полицая, близо до полицейското управление във Фъргюсън се събраха стотина протестиращи и много повече полицаи. Един човек бе задържан заради приключил бързо конфликт. Повече от демонстрантите не изглеждаха развълнувани от новината за оставката.

Правозащитникът Ал Шарптън, участвал в протестите във Фъргюсън, каза в писмено изявление, че демонстрантите не са искали да изгонят Уилсън от работа, а са искали справедливост за Майкъл Браун.

Източник: БТА