Тленните останки на чернокожата френско-американска певица и танцьорка Джозефин Бейкър ще бъдат положени в парижкия Пантеон, съобщиха световните агенции.

Еманюел Макрон обяви решението след срещата си инициативен комитет, събрал близо 40 000 подписа за полагането на тленните останки на Бейкър в Пантеона. Тя ще бъде първата чернокожа жена, която ще почива в гробницата в Латинския квартал на френската столица. Сградата, построена като църква, е превърната през Френската революция в светски храм в прослава на най-влиятелните и значими личности.
 

Джозефин Бейкър е родена в Сейнт Луис, щата Мисури през 1906 г., но славата я спохожда, след като пристига в Париж през 20-те години. Тогава много чернокожи американци са във френската столица след края на Първата световна война и разпространяват американската джаз култура.

Бейкър е френски гражданин от 1937 г., участва във френската съпротива по време на Втората световна война, има чин лейтенант от армията. Умира през 1975 г. и е погребана в Монако.

От танцьор до офицер: Почитат легендарната Джозефин Бейкър в Пантеона (СНИМКИ)

В Пантеона Джозефин Бейкър ще почива до други национални икони като писателите Емил Зола и Виктор Юго, философа Волтер и политичката Симон Вейл, която е последната жена, погребана в мавзолея през 2018 г. Тленните останки само на още четири жени освен Вейл са положени досега в Пантеона - на Софи Бертело, на нобеловата лауреатка Мари Кюри и на активистките на съпротивата Жермен Тийон и Женвиев дьо Гол-Антониоз, уточни АФП.

Бейкър ще е първата артистка, почетена в Пантеона.
 
БТА