Показаха видеозапис на отвлечения в Газа кореспондент на Би Би Си
Показаха видеозапис на отвлечения в Газа кореспондент на Би Би Си / netinfo

Отвлеченият кореспондент на Би Би Си в Газа Алан Джонстън бе показан снощи във видеозапис по интернет, опасан с експлозиви, предаде Ройтерс. Джонстън казва, че ако бъде използвана сила за освобождаването му, неговите похитители ще взривят експлозивите. "Както виждате, нещата са много сериозни - опасан съм с експлозиви, които похитителите ще детонират, ако бъде направен опит районът да бъде нападнат", цитира Ройтерс отвлечения журналист.

Видеозаписът е качен в интернет сайт от Армията на исляма, която настоява Великобритания да освободи затворниците мюсюлмани и най-вече ислямския проповедник Абу Катада. Лидерът на Хамас Исмаил Хания каза снощи, че похитителите на Джонстън досега са го показвали в оранжева дреха, а сега той е с пояс с експлозиви, посочва Ройтерс.

"Няма да позволим тази ситуация да продължи. Пленничеството на Джонстън трябва да свърши", каза Хания. Той уточни, че неговото правителство не е използвало сила, за да освободи кореспондента на Би Би Си, защото така е пожелало британското правителство.

Представители на Хамас в Газа заявиха, че настояват пред похитителите да освободят 45-годишния журналист.