Погребението на Кадафи се отлага, противоречиви данни за съдбата на Сейф ал Ислам
Погребението на Кадафи се отлага, противоречиви данни за съдбата на Сейф ал Ислам / Reuters

Погребението на убития либийски лидер Муамар Кадафи се отлага с няколко дни, съобщи за Ройтерс министърът на петрола във временното либийско правителство Али Тархуни.

Тялото на Кадафи ще остане в моргата, докато бъде решено къде да бъде погребан, каза министърът. "Казах им да го държат във фризера няколко дни, за да сме сигурни, че всички знаят за смъртта му", посочи Тархуни. Той уточни, че тялото е в Мисрата. На въпрос за погребението и конкретно за мястото, където ще бъде погребан Кадафи, той отвърна: "Още не е взето решение".

Друг представител на ПНС заявил, че все още се спори какво точно да се направи с тялото на Кадафи. "Не могат да се съгласят за мястото където да бъде погребан. По законите на исляма той би трябвало да бъде погребан бързо, но сега спорът е дали това да стане в Мисрата, Сирт или някъде другаде", казал неназованият представител. Този спор е нов сигнал за разнобой между ръководството на ПНС и редовите бойци, които също искат да имат "право на глас" при решението за погребението.

Вдовицата на Муамар Кадафи поиска от ООН да разследва смъртта на бившия либийски лидер и на сина им Мутасим, предаде Ройтерс, като се позова на близката до семейството сирийска телевизия Ар Рай.

Сафия Кадафи каза, че се гордее със смелостта на съпруга си и на децата си, които, по думите й, са устояли в продължение на 6 месеца на 40 държави и техните либийски агенти. Смятам ги за мъченици, допълни тя.

Освобождението на Либия ще бъде провъзгласено официално утре в Бенгази, съобщиха представители на Преходния национален съвет, цитирани от Ройтерс. То ще бъде обявено от председателя на ПНС Мустафа Абдул Джалил. Решението е взето. Освобождението на Либия ще бъде провъзгласено в Бенгази, а не в Триполи, посочиха източниците на Ройтерс.

Телевизия Ал Джазира беше съобщила, че ПНС ще провъзгласи окончателното освобождаване на Либия след смъртта на Муамар Кадафи и ще се премести окончателно от Бенгази в столицата Триполи. Очаква се до 30 дни ПНС да състави временно правителство.

Погребението на Кадафи се отлага противоречиви данни за съдбата на Сейф ал Ислам
netinfo

Остават въпросителните около това какво точно се е случило между залавянето на Кадафи и смъртта му. Той е бил екзекутиран малко след като са го заловили, съобщил пред телевизия Ал Арабия либийски лекар, който прегледал тялото на Кадафи. Според лекаря, представил се с името Ибрахим, Кадафи бил застрелян от упор в главата и стомаха, след като бил заловен в Сирт. Според досегашните съобщения вчерашните събития са се развили по следния начин: след въздушен удар на натовски самолети към 8.30 ч. срещу напускаща града автоколона, в която е бил Кадафи, той и няколко негови телохранители успели да избягат от автомобила си и се скрили в голяма отточна тръба под пътя, предава БТА. Три часа продължили въоръжените сблъсъци между верни на Кадафи хора и сили на бунтовниците. В един момент Кадафи излязъл от укритието си и се обърнал към бойците с думите: "Не ме убивайте, деца мои". Бил е прострелян и час по-късно е издъхнал в линейка. Според официално съобщение, той е бил смъртоносно ранен в престрелката между двете страни.

ИТАР-ТАСС обаче съобщи, че по арабски телевизии са показали кадри с 18-годишния либиец Ахмед Шайбани, който твърди, че лично е застрелял Муамар Кадафи. На кадрите младежът държи позлатен 9-милиметров пистолет, който той бил отнел от Кадафи, преди да го убие.

Организацията "Амнести интернешънъл" поиска от либийските бунтовници подробно описание на събитията, необходимо, според организацията, за да се извърши "пълно, независимо и безпристрастно разследване на обстоятелствата около смъртта на Кадафи".

Погребението на Кадафи се отлага противоречиви данни за съдбата на Сейф ал Ислам
netinfo
Синът на либийски лидер Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, беше арестуван в град Злитан, на 300 км от Сирт, където баща му беше убит вчера, съобщи ДПА, като се позовава на телевизия "Ал Арабия".

Един от бойците в Злитан заявил пред телевизията, че Сейф ал Ислам бил ранен на няколко места в гърба. Той добавил, че скоро ще бъдат публикувани снимки на сина на Кадафи. Съобщението на телевизията последва противоречиви информации за съдбата на Сейф ал Ислам, който според някои източници бил убит, а според други - бягал към границата с Нигер.

Вчера Кадафи беше пленен жив в родния си град Сирт, но по-късно почина в ръцете на бойците от ПНС при все още неизяснени обстоятелства. Смята се, че приблизително по същото време Сейф ал Ислам е избягал от Сирт. Десетки кадафисти, включително синът му Саади, избягаха през септември в Нигер и намериха убежище в Ниамей. Нигер се противопостави на призивите те да бъдат предадени на новите либийски власти, като заяви, че ако иска да ги разпита, Триполи може да прати следователи.

49-годишният Сейф ал Ислам е най-големият син на полковника от втория му брак. Архитект и инженер по образование, той е учил в Австрия и Великобритания. Има докторска степен, присъдена му от Лондонската школа по икономика. Сейф ал Ислам оглавяваше международния благотворителен фонд, носещ името на баща му, припомня ИТАР-ТАСС.

Млегта каза, че през последните дни шефът на разузнаването при режима на Кадафи Абдула ас Сенуси, за който се смята, че се укрива в Нигер, се е опитал да организира безопасен начин за прехвърляне на хората от обкръжението на диктатора от Сирт до Нигер. Вчера нигерският външен министър Мохамед Базум заяви, че е бил уведомен от западни страни, че Сенуси е преминал границата и се намира в далечния север на Нигер.

Сенуси е издирван от Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството. Зетят на бившия либийски лидер е обвинен, че е наредил убийството и преследванията на цивилни в Либия при рухването на 42-годишното управление на Муамар Кадафи. Международната полицейска организация Интерпол вчера призова Сейф ал Ислам да се върне, гарантирайки му безопасно прехвърляне в Хага, за да бъде съден за престъпления срещу човечеството.

Към момента е потвърдена смъртта на трима синове на бившия либийски лидер. Сейф ал Араб и трима малолетни внуци на Кадафи загинаха при натовски въздушен удар в нощта на 30 април срещу 1 май. Преди седмица при въоръжени сблъсъци край град Тархун бе убит Хамис, командир на елитна дивизия, а Мутасим бе застрелян вчера при залавянето на Муамар Кадафи. Ханибал и Мохамед, заедно с дъщерята на полковника Айша и децата й, както и съпругата му Сафия, в края на август избягаха в Алжир. Саади се прехвърли в Нигер през септември.

Погребението на Кадафи се отлага противоречиви данни за съдбата на Сейф ал Ислам
netinfo

Междувременно стана ясно, че единствената поразена от авиацията на НАТО вчера цел в Либия е бил конвоят край Сирт. Това се посочва в дневната сводка за операцията "Обединен защитник". Във вчерашния ден са били изпълнени 67 полета, от които 16 са били със зададени цели.

Поразеният конвой се е състоял от 75 автомобила, от които 11 са били ударени в 8.30 ч. местно време вчера, уточнява командването на операцията в Неапол. Конвоят се е изтеглял с висока скорост от Сирт и е бил ударен в околностите на града. Целта е приета за заплаха за цивилните, тъй като автомобилите са пренасяли голямо количество оръжие. Целта е била прехваната, за да се намали заплахата, пише в съобщението на командването. Първоначално е била ударена само една кола от групата, а останалите са се разпръснали в различни посоки.

Около 20 автомобила са продължили движението си с голяма скорост в посока югозапад, като са продължили да представляват заплаха, пише НАТО. При последвалата атака от въздуха от друг самолет са били унищожени още 10 автомобила. От алианса отбелязват, че при предприемането на стрелбата от въздуха не е било ясно, че в конвоя се намира Муамар Кадафи. От пакта допълват, че действията на военновъздушните сили са били съобразени с мандата, възложен от ООН за защитата на цивилните, а политиката на алианса е да не взима на прицел отделни хора. НАТО допълва, че информацията, според която ударът е допринесъл за залавянето на Кадафи, е получена по-късно от несекретни, както и от разузнавателни източници.

Погребението на Кадафи се отлага противоречиви данни за съдбата на Сейф ал Ислам
netinfo

Бюрото на Върховния комисар на ООН по правата на човека призова за пълно разследване на смъртта на Муамар Кадафи, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. "Не е ясно как е умрял той. Има нужда от разследване", каза в Женева говорителят на бюрото Рупърт Колвил.

По думите му неясните любителски видеозаписи, показващи заловения Кадафи първо жив, а после мъртъв, са били "доста смущаващи". Той заяви, че групата на ООН, разследваща правонарушения в Либия, вероятно ще се заеме с разследване на смъртта на Кадафи. Според него тя може да препоръча международно или национално разследване. Колвил каза, че жертвите на деспотичното 42-годишно управление на Кадафи заслужават да видят подходящи съдебни действия и изправяне пред съд на хората, които са извършвали нарушения на човешките права.

От своя страна иракският премиер Нури ал Малики приветства новината за смъртта на Муамар Кадафи и поздрави либийския Преходен национален съвет (ПНС), че е отървал от "един тиранин", подобен на бившия иракски президент Саддам Хюсеин, предаде ДПА.

"Подобието в съдбата на тираните в Ирак и Либия и другаде е доказателство, че волята на хората може да победи диктаторите, независими колко дълго са на власт", казва в изявлението си Малики. Той пожела стабилност и благоденствие на нова Либия.

След разпространяването на вестта за смъртта на Кадафи пресслужбата на Ватикана оповести, че Светият престол признава ПНС за единствения легитимен представител на Либия. В съобщението се посочва, че смъртта на Кадафи слага край на "дълга и трагична" борба за свалянето на "жесток и потиснически режим".

Северноатлантическият съвет на НАТО ще заседава днес от 16,00 ч. българско време, за да обсъди въпроса с операцията на пакта в Либия. Това съобщиха дипломати от организацията. Според тях на днешната среща е малко вероятно да бъде взето решение за прекратяването на операцията, но е възможно съгласуването на план за приключването или видоизменението на мисията. Операцията "Обединен защитник" започна на 31 март съгласно резолюции 1970 и 1973 на Съвета за сигурност на ООН, с които бяха наложени оръжейно ембарго и забранена за полети зона, и бяха възложени действия за защита на цивилното население в Либия от нападения на съществуващата тогава либийска армия под ръководството на Муамар Кадафи.

Днешното заседание ще започне 27 часа след убийството на Кадафи край Сирт. Сред възможните решение е мисията, чийто мандат бе удължен до края на годината, да не бъде прекратявана, а да бъде променена - например с оказване на съдействие в разоръжаването на участниците в революцията срещу бившия либийски режим, по контрола на небето над Либия, както и за обучението на новите либийски сили за сигурност.

По-рано генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен уточни, че прекратяването на операцията ще бъде съгласувано с ООН и с Преходния национален съвет. Той неколкократно изрази готовността на НАТО да участва в сформирането и обучението на новите сили за сигурност в Либия, ако това пожелаят местните власти. През лятото представители на ПНС заявиха, че не желаят на територията на Либия да бъдат разполагани чуждестранни военни контингенти.

Погребението на Кадафи се отлага противоречиви данни за съдбата на Сейф ал Ислам
netinfo