"Благодаря Мари, благодаря ти за всичко. Ти разкраси моите черно-бели песни с най-ярките цветове", сбогува се с нея Пер Гесле
На 61 години почина вокалистката на Roxette Мари Фредриксон.

"С дълбоко прискърбие съобщаваме, че една от най-големите ни и обичани певици си отиде от този свят. Мари Фредриксон е починала на 9 декември в дома си след дълго боледуване”, съобщиха близки на звездата.

През 2002 година на певицата й беше открит тумор в мозъка. След курс на лечение тя отново започна да работи по някои проекти, но през септември 2012 година призна, че има проблеми с паметта и походката. През 2016 година "Роксет" отмениха турнето си, свързано с 30-годишнината от основаването на дуета.

Roxette
БГНЕС

Смъртта на певицата беше коментирана от мултиинструменталиста Пер Гесле, който основа дуета заедно с Фредриксон и стана автор на много от композициите на дуета:

„Времето лети толкова бързо! Сякаш беше вчера, когато бяхме заедно с Мари в малката ми квартира в Халмстад и мечтаехме за едни и същи неща. И каква чудесна мечта осъществихме! Благодаря Мари, благодаря ти за всичко. Ти разкраси моите черно-бели песни с най-ярките цветове!“, заяви музикантът пред агенция ТТ.
 

През 1986 г. Мари Фредриксон и Пер Гесле сформират Roxette с амбицията да завладеят света на музиката и в същото време да се забавляват. И успяват!

Те започват своята успешна кариера с поредица от хитове – Neverending Love, Soul Deep, I Call Your Name.

Мари Фредриксон
Gulliver/Getty Images

Дебютният албум Pearls of Passion е истински пробив.

В родната Швеция заглавието получава мултиплатинен статус.
 

След това идват и тоталните хитове – Listen To Your Heart и It Must Have Been Love, като втората песен е включена веднага в саундтрака на любимия на всички поколения филм „Хубава жена“.

Безспорно Roxette стават повелителите на баладите – Fading Like A Flower, Spending My Time, Queen Of Rain, Crash! Boom! Bang!

Roxette
Gulliver/Getty Images