Ебру Тимтик
Ебру Тимтик / БГНЕС
Обвинената в тероризъм Ебру Тимтик почина в Истанбул след 238 дни гладна стачка, съобщиха в Туитър колегите от адвокатската ѝ кантора.

С помощта на гладната стачка тя се опита да постигне справедлив процес. Тимтик и колегата ѝ Айтач Юнзал, който също беше обвинен в тероризъм, обявиха през февруари гладна стачка. Заради здравословното си състояние, Юнзал в момента е на лечение в болница, пише австрийският „Щандарт“.

Преди няколко дни няколко адвокатски асоциации настояха да освобождаването на двамата адвокати по правата на човека. Състоянието на двамата е критично, се казваше в призива. От кантората на Тимтик и призоваха да се проведе митинг в знак на солидарност пред Адвокатската колегия в Истанбул преди погребението на правозащитничката.
 


Според информация на свои привърженици, Ебру Тимтик е била част от група от 18 адвокати в Турция, осъдени на дълги години лишаване от свобода заради членство в терористична организация. Всички те са участвали в асоциации, които често представляват опозицията в съда. Съдът в Истанбул през 2019 г. осъди Тимтик на повече от 13 години затвор, а Юнзал – на повече от 10 години. И двамата бяха обвинени за връзки с ляво-екстремистката Революционна народноосвободителна партия, обявен от Анкара за терористична организация.

 
БГНЕС