Почина Ричард Холбрук
Почина Ричард Холбрук / снимка: Reuters

Американският дипломат Ричард Холбрук - специален пратеник на САЩ за Пакистан и Афганистан, почина тази нощ на 69-годишна възраст. Той бе приет в петък в болница във Вашингтон, където му бе направена операция на аортата.

Малко преди да бъде съобщено за смъртта на Холбрук, американският президент Барак Обама говори за него на прием в Държавния департамент, където каза, че той е корав човек, който ще се бори, за да се възстанови от инцидента със сърцето в петък. „Ричард е упорит, той никога не спира”, каза президентът. „Америка и светът са по-сигурни благодарение на работата на посланик Ричард Холбрук”, добави той. По-рано американският държавен секретар Хилари Клинтън каза, че състоянието му е стабилно, но все още много критично. Тя също изрази увереност в неговата воля да се бори.

Ричард Холбрук е известен като архитектът на Дейтънското мирно споразумение, с което се сложи край през 1995 г. на войната в Босна. Наричан бе „Кисинджър на Балканите” и „Булдозера”. Холбрук във всички случаи бе блестящ и много амбициозен политик, който разделяше живота си между дипломацията и „Уолстрийт”, припомня БГНЕС. При влизането си в Белия дом през януари 2009 г. президентът Обама му повери трудната задача да представлява американската дипломация в един регион, където САЩ водят от 2001 г. война срещу талибаните. Впрочем се очаква в четвъртък Обама да говори за ситуацията в Афганистан и Пакистан, във връзка с предаването на етапен доклад, който описва напредъка година след новата американска стратегия в този регион.

Ричард Холбрук бе до американския държавен секретар Хилари Клинтън на 20 юли в Кабул по време на конференцията, на която трябваше да се даде международната подкрепа за проекта на афганистанския президент Хамид Карзай да осигури със собствените сили сигурността на страната до края на 2014 г., както и за неговата политика на протегната ръка към талибаните. След скорошните унищожителни наводнения в Пакистан, той се застъпи пред европейските страни за изпращането на помощ за възстановяването на страната.

Бил Клинтън през 1993 г. го назначава за посланик в Германия. През 1995 става помощник държавен секретар по европейските въпроси. Понякога го критикуват за неговото прямо говорене и вкуса му към светлината на прожекторите, но той действително прави чудеса в маратонските преговори във военната база в Дейтън, Охайо, които в крайна сметка се увенчават с мирен договор за Босна. Той все още се счита за един от най-големите дипломатически успехи за САЩ.

Ричард Холбрук е роден на 24 април 1941 г. в Ню Йорк. Започва дипломатическата си кариера на 21 години във Виетнам благодарение на познаването на виетнамския език.