Почина и вторият пациент с присадено изкуствено сърце Карма
Почина и вторият пациент с присадено изкуствено сърце Карма / Thinkstock/Getty Images

Вторият пациент, на когото бе присадено изкуствено сърце "Карма", почина в резултат на проблем, свързан с функционирането на присадката, оповести създалата я френска фирма в биотехнологиите, цитирана от Франс прес.

Смъртта на пациента не би трябвало да постави под въпрос клиничните експерименти с изкуственото сърце, увериха от фирмата "Карма". "Оставаме оптимисти, що се отнася до ползването на изкуствено сърце "Карма", заяви генералният директор на фирмата производител Марсело Конвити.

На 69-годишния пациент бе присадено изкуствено сърце "Карма" на 5 август 2014 г. Според фирмата "Карма", той водел нормален живот сред близките си в западната част на Франция. На 1 май обаче се наложило да бъде хоспитализиран. Медицинският екип констатирал, че присадката не функционира както трябва, и на следващия ден решил, че на пациента трябва да бъде присадено ново изкуствено сърце.

"Операцията бе извършена и нормалното кръвообращение бе възстановено, но постоперативни усложнения доведоха до смъртта на пациента на следващия ден", поясниха от фирмата производител. "В момента се извършва анализ на данните, свързани с изкуственото сърце, за да се установят евентуалните причини за смъртта и да се гарантира максимална сигурност за третия пациент, на когото е извършена трансплантация на подобно сърце".

Първият пациент, на когото бе присадено изкуствено сърце "Карма" в Париж през декември 2013 г. - 76-годишният Клод Дани, почина 74 дни след операцията, тъй като присадката му внезапно престана да функционира.

Източник: БТА