Диего Армандо Марадона е починал след сърдечен арест, пише вестник Clarín. Няколко линейки са пристигнали в дома му, но екипите им не са успели да спасят живота му, съобщи "Марка". Аржентина е в пълен шок, обявен е тридневен национален траур за един от вечните символи на нацията.
Той е претърпял кардиореспираторен арест в сряда сутринта в дома си в квартал Сан Андрес, в град Тигре.
  На 30 октомври считаният за най-велик футболист в историята на играта закръгли 60 г.

Наскоро той претърпя операция за субдурален хематом, обявена за рутинна от собствения му хирург и лекар д-р Леополдо Луке, но се оказа, че претърпялото какво ли не тяло на Марадона е неспособно да реагира.

Аржентина и светът скърбят за този, който за мнозина е най-добрият, а и най-обичан играч на всички времена. Диего започва кариерата си на 16-годишна възраст в Архентинос Хуниорс, преминава в любимата си Бока, където винаги е бил смятан за идол, независимо от факта, че скоро е продаден в Барселона в сензационен тогава трансфер.
  За двата си сезона в Барса, където пропусна по половин година първо заради хепатит, а после - заради счупения глезен след дивашка балтия на баска Андони Гойкоечея от Атлетик Билбао, той спечели Купата на краля, Купата на лигата и Суперкупата.

Отборът, в който Марадона разгърна огромния си талант и който вдигна до върха, бе посредственият до идването му Наполи. Пристигането на Диего на препълнения за представянето му стадион „Сан Паоло“ от Барса е истинска лудост. Със скромния тим от Неапол той постигна невъзможното в епохата, доминирана от свръхбогатия и могъщ Милан на Берлускони – две шампионски титли, Купата на УЕФА (днес Лига Европа), купата и суперкупата. И днес Неапол е неговият град, където признателните неаполитанци го почитат като бог.
През 1986 г. като капитан той изведе Аржентина до втората й световна титла с незабравими мачове и голове в Мексико – срещу Италия, двата срещу Англия и двата срещу Белгия на полуфинала.

4 г. по-късно с дон Диего Аржентина отново играе финал на мондиал, но скандално съдийство и гол от дузпа срещу наскоро обединената Германия лиши него и страната му от нов успех. Паметни остават сълзите му, които не крие при награждаването.

Футболната кариера на Марадона е взривена, когато през 1991 г. той дава положителен тест за кокаин – наказан е за 15 месеца.

След завръщането си играе за Севиля, Нюелс и Бока Хуниорс, влиза в сензационна форма за световното в САЩ през 1994 г., когато Аржентина е в групата на България. Нова положителна допинг проба, която феновете му обясняват като конспирация на критикуваните от него шефове на ФИФА, слага тъжен край на международната му кариера. И зачерква обещаващо представяне на Аржентина.

След като закачи обувките си, той започна кариерата си като треньор между възходи, падения и противоречия. За 2 години ръководи и аржентинския национален отбор с безславно представяне на мондиала в ЮАР през 2010 г.

Диего Марадона почина на 60 г. от сърдечен удар
getty images

Смятан за най-великият футболист на всички времена, и избран за такъв от феновете в анкета на ФИФА, неговото отсъствие оставя огромна празнина във футбола. Неговият чар, талант и дори слабостите и пороците му, накараха страната му да го обича така, както малцина идоли са били обичани. Диего никога не позволи да се превърне в слуга на властниците - в политиката и във футбола, те не успяха да го купят и опитомят в замяна на послушание и корпоративни поклони, за което той докрай запази привилегията си да им казва истината в очите, без страх, без угризения.

Аржентина, но и не само, вечно ще скърби за Диего Армандо Марадона.

Почивай в мир, дон Диего!