Почести и честитки от приятели за 86-ия рожден ден на Фидел Кастро
Почести и честитки от приятели за 86-ия рожден ден на Фидел Кастро / снимка: Reuters, архив

Дискретни почести и прости послания от приятели и политически съюзници белязаха 86-я рожден ден на бившия кубински президент Фидел Кастро, който той чества днес в тесен кръг, предаде АФП.

В Двореца на пионерите в Хавана, където Кастро често празнуваше в миналото рождения ден с децата си, бе направена традиционната торта, която бившият кубински лидер не е опитвал след тежката здравословна криза, заради която се оттегли от властта през 2006 г.

Президентите на Боливия и Никарагуа, Ево Моралес и Даниел Ортега, както и управляващата партия в Салвадор, изпратиха поздравителни послания по случая, съобщават официални кубински медии. Моралес изтъкна „примера (на Кастро) за международна солидарност”, а Даниел Ортега нарече бащата на кубинската революция „несломим водач”.

Официалният кубински пeчат публикува честитки и поздравления от кубинци и чужденци и части от книги, които представят заслугите на човека, управлявал Куба в продължение на близо половин век, преди да предаде властта на брат си Раул, пише БТА.

Вестник „Трабахадорес” цитира бразилския художник Елдер Бесера, който представи в Хавана изложба по случай рождения ден на Фидел Кастро. „Повече от политически лидер, той е въплъщение на исторически момент по отношение на избора да се спаси или не човечността”, заяви Бесера.

Младежки групи подготвиха чествания и концерти  из цяла Куба и в родното  село на Кастро Биран, на 650 км от Хавана.