/ БГНЕС
Израел вече наброява 138 заложници, държани от бойци в Газа, след като добавиха към списъка едно лице, което преди това се смяташе за изчезнало след атаките на Хамас на 7 октомври, предаде АФП.

Кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху предостави актуализирания брой, но не даде подробности относно 138-ия потвърден заложник или как израелските власти са успели да проверят статута му.

Преди това израелски официални лица бяха заявили, че 137 заложници все още се намират в Ивицата Газа, включително 20 жени и 2 деца.

WCNSF: Зловещата фраза, с която в Газа обозначват ранено дете, без оцеляло семейство

Според официалните лица 240 души - израелци и чужденци - са били отвлечени от палестинските бойци, които на 7 октомври нахлуха в южната част на Израел и извършиха нападения, при които загинаха 1200 души, предимно цивилни.

Израел отговори с интензивна военна кампания, целяща да елиминира ислямистката групировка Хамас, която контролира Газа, и от 27 октомври изпрати сухопътни сили в тесния палестински анклав.

По данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването опустошителното насилие е отнело живота на близо 16 000 души в Газа.

В рамките на седемдневното примирие, което започна в края на ноември, от плен в Газа бяха освободени 105 заложници, включително 80, които бяха освободени в замяна на 240 палестински затворници в израелски затвори.

Петима заложници бяха освободени преди примирието, включително един, спасен по време на израелска операция.
БГНЕС