Тедрос Адханом Гебрейесус
Тедрос Адханом Гебрейесус / БТА
Световната здравна организация (СЗО) снощи заяви, че е била принудена да премести материали от свой склад в южната част на Газа в рамките на 24 часа, след като получила предупреждение от страна на израелските военни, че сухопътните операции там ще направят склада недостъпен, предаде Ройтерс.

В своя публикация в социалната медийна платформа "Екс" (доскоро "Туитър") генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус призова Израел да оттегли заповедта "и да предприеме всички възможни мерки за защита на цивилното население и гражданската инфраструктура, включително болници и хуманитарни съоръжения".

Израелското министерство на отбраната в свое изявление отрече, да е поискало от СЗО да евакуира складове и заяви, че е изяснило това на представителите на ООН. Ведомството не даде повече подробности.

Шанън Баркли от екипа на СЗО в окупираните палестински територии заяви на брифинг за медиите, че служителите на организацията в Газа са успели "да извършат част от евакуацията на склада към ново съоръжение".

СЗО: Болестите може да са по-голям убиец от бомбите в Газа

Регионалният директор на СЗО за Източното Средиземноморие, Ахмед ал Мандари, заяви на брифинга, че засилването на военните действия на Израел в южната част на Газа, особено в град Хан Юнис, вероятно ще откъсне хиляди хора от достъп до здравни грижи.

Представители на СЗО заявиха, че множество жители на Газа нямат достъп до чиста вода и канализация и те се опасяват, че има опасност от избухване на голяма епидемия.
Владимир Арангелов/БТА