Хасан Минхадж
Хасан Минхадж / БГНЕС
Netflix премахна епизод от сатирична комедия, в който се критикува Саудитска Арабия, след като официални лица от кралството се оплакаха, повдигайки нови въпроси относно границите на свободното онлайн изразяване.
 
"Файненшъл таймс" съобщи, че стрийминг гигантът е свалил епизода от "Патриотичен акт с Хасан Минхадж" в Саудитска Арабия, след като Комисията за комуникации и информационни технологии на кралството се позова на закона за киберпрестъпността.

Саудитска Арабия отказва да екстрадира в Турция заподозрените за убийството на Хашоги
 
В епизода Минхадж - роден в Америка мюсюлманин от индийски произход – критикува Саудитска Арабия след убийството на журналиста от "Вашингтон пост" Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. Той критикува специално престолонаследника Мохамед бин Салман и също критикува военната кампания, водена от Саудитска Арабия в Йемен.
 
Американският сенат през декември одобри две символични резолюции, които обвиняват принца за убийството, след като разузнавателните доклади насочиха в тази посока и настояха за прекратяване на участието на САЩ в конфликта в Йемен.

Тръмп разполагал със записа от убийството на Хашоги
 

Карен Атия, редакторът на Хашоги във „Вашингтон Пост“, написа във вторник, че действието на Netflix е "доста скандално".
 
Исканията за реакция към саудитското информационно министерство и Netflix не получиха отговор.
 
Но "Файненшъл таймс" заяви, че Netflix е защитила решението си, като каза: "Ние силно подкрепяме художествената свобода по целия свят и премахнахме епизода само в Саудитска Арабия, след като получихме валидно правно искане - и се съобразяваме с местното законодателство."
 
Епизодът все още може да се види в други части на света и в Саудитска Арабия, в YouTube.
БГНЕС