Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че разполага със записа от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, но не иска да го слуша, защото съдържанието му е много жестоко, предаде Франс прес.
 
"Имаме записа, не искам да го слушам, защото това е запис на страдание", изтъкна Тръмп по телевизия Фокс нюз. "Бях запознат изцяло със записа. Знам точно какво е станало, било е много жестоко, много перверзно и ужасно", допълни той.

Нови разкрития около убийството на Хашоги
 
Според "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс" ЦРУ било стигнало до извода, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е поръчител на убийството на Хашоги. Вчера обаче Държавният департамент на САЩ опроверга тези информации, изтъквайки, че още няма окончателно заключение на Съединените щати за това кой стои зад убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги.

На въпрос на Фокс нюз дали е възможно принцът, който отрича всякакво участие, да е излъгал президента на Съединените щати, Тръмп отговори: "Не знам. Кой може действително да знае?"

САЩ определиха първите саудитски обвинения по случая „Хашоги“ като добра първа стъпка
 
"Той ми каза, че няма нищо общо с това. Каза ми го може би пет пъти, по различни поводи, включително преди няколко дни", допълни той.
 
Саудитска Арабия многократно промени официалната си версия за случилото се с Джамал Хашоги след влизането му в саудитското консулство в Истанбул, отбелязва АФП.
 
Припомняйки, че Съединените щати обявиха финансови санкции, насочени срещу конкретни саудитски ръководни лица, Доналд Тръмп изтъкна също така, че Саудитска Арабия е ценен съюзник.

Британско издание: Хашоги бил на път да разкрие подробности за използване на химическо оръжие
 
В средата на ноември турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е предоставил на Рияд, Вашингтон, Париж и Берлин записи, отнасящи се за убийството на Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. Ердоган многократно заяви, че заповедта за убийството на Хашоги е издадена от "най-високи държавни нива" в Рияд. Той обаче каза, че не мисли, че отговорността е на крал Салман, но медиите и турски представители обвиниха неговия син, принц Мохамед бин Салман, припомня АФП.
 
Пред журналисти в Калифорния, където посети пострадалите от пожарите райони, Тръмп заяви, че пълен доклад за смъртта на Хашоги ще има до ден-два, вероятно утре или във вторник, съобщи АП. По думите му, докладът ще включва и това кой е извършил убийството на Хашоги.

Проговори годеницата на убития саудитски журналист Джамал Хашоги
БТА