Питайте Кадафи!
Питайте Кадафи! / netinfo

Либийският лидер Муамар Кадафи ще даде уникално интервю в предаването „Have You Say” на Би Би Си. На 16 май, по сателитна връзка от Триполи, той ще говори пред студентска аудитория в университета „Оксфорд” във Великобритания.

Въпросите към него могат да бъдат зададени по интернет: http://newsforums.bbc.co.uk/nol/thread.jspa?threadID=6321&&&edition=2&ttl=20070514075532

Питанията трябва да бъдат отправени на арабски или на английски език. Дискусията с Кадафи ще бъде излъчена на 20 май в 17 часа по радио Би Би Си.

Ето и въпросите на Дарик радио към полковник Кадафи:

Полковник Кадафи, през 2003 година Вие заявихте, че ще превърнете делото срещу българските медицински сестри и палестинския лекар в „световен процес”, също като процесът срещу либийските граждани Абдел Басет ал Меграхи и Ал Амин Халифа Фима, обвинени за атентата над шотландското село Локърби. Делото за Локърби завърши с осъдителна присъда срещу Меграхи. Обвиняемите в случая „Бенгази” също бяха намерени за виновни. Това означава ли, че ако това лято Шотландската комисия за преразглеждане на присъдите оправдае Меграхи, има шанс Либийският върховен съд също да оневини българките?

Полковник Кадафи, приемете нашата солидарност с мъката на болните от СПИН либийски деца и техните семейства. Не мислите ли обаче, че причините за СПИН-епидемията в Бенгази трябва да се търсят не в заговор срещу Джамахирията, а в общото състояние на либийското здравеопазване?

Полковник Кадафи, през 1999 година стана ясно, че само в една болница в Бенгази е избухнала СПИН-епидемия, инфектирала над 400 либийски деца. Готов ли сте да приемете международни експерти, които чрез масово изследване на населението на Либия да покажат реалното ниво на разпространението на тази страшна болест в страната Ви?

Преди няколко месеца заявихте, че Международният фонд за подпомагане на жертвите на СПИН-епидемията в Бенгази е празен. Какво е финансовото състояние на този фонд в момента и смятате ли, че ЕС показва по-голяма загриженост за съдбата на болните либийски деца?

Полковник Кадафи, мислите ли, че българските медицински сестри и палестинският лекар са виновни за умишленото заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 либийски деца и какво ще се случи, ако Върховният съд потвърди техните смъртни присъди – ще бъдат ли екзекутирани българките и палестинеца или ще бъдат помилвани?