Мексико инцидент метро
Мексико инцидент метро / БГНЕС
Пет жени са били открити вчера мъртви и изгорени в централната част на Мексико, съобщиха властите, потвърждавайки един от най- тежките епизоди на насилие, основано на пола, от което тази страна страда, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Шест жени на възраст между 19 и 48 години изчезнаха на 7 март в централния щат Гуанахуато, където съжителстват промишленост, туризъм и насилие на организираната престъпност.

Стотици мигранти се опитват да щурмуват границата между САЩ и Мексико

Изгорените останки на пет от тях бяха открити, каза пред журналисти щатският прокурор Карлос Самарипа.

Успяхме да идентифицираме пет генетични профила, каза магистратът.

Жените са били убити в градчето Хувентино Росас, северозападно от Селая, откъдето жертвите са изчезнали.

Арестувани са шестима души, добави Самарипа. Те са част от престъпна група в североизточния щат Тамаулипас. Съдебните лекари продължават да търсят „доказателства“ на място. Следствието трябва да установи мотивите за престъплението. 

Щат с размерите на Белгия, на територията на Гуанахуато има колониални градове и няколко автомобилни заводи – на „Мазда“, „Тойота“, „Хонда“ и „Дженерал мотърс“.

През 2020 г. Гуанахуато е имал 6,1 милиона жители. В него са били извършени и най-много престъпления, свързани с насилие, а убийствата са били 3260.

Този щат е бойно поле между две престъпни банди – Санта Роса де Лима и картела Халиско-Ново поколение, които си оспорват наркотрафика и кражбите на гориво.
В Мексико (с население от 128 милиона) на всеки час биват убивани по 2 жени, по данни на ООН.

През 2022 г. са били убити 3754 жени, по официални данни.

Общо 947 от тези убийства са били квалифицирани като фемицид.
 
Петя Гергова/БТА