/ iStock/Getty Images
Стотици хора се опитаха да щурмуват американско-мексиканската граница в неделя, след като се появи слух, че на мигрантите ще бъде позволено да преминат в САЩ.

Около обяд голяма тълпа, съставена предимно от венецуелци, започна да се събира край входа на моста, свързващ мексиканския град Сиудад Хуарес с Ел Пасо, щата Тексас, в южната част на Съединените щати.

Разочаровани от закъсненията и трудностите при кандидатстването за убежище в САЩ след пътувания, дълги хиляди километри през Централна Америка и Мексико, някои от тях казаха пред АФП, че са смятали, че ще им бъде разрешено да влязат заради предполагаемото честване на "деня на мигранта".

Снимки в социалните медии показаха група, в която имаше много жени и деца, да тича към границата, крещейки "към САЩ".
Те бързо се сблъскаха с бодлива тел, оранжеви барикади и полицаи с щитове.
 
Американските граничари "разбира се" се насочиха към затваряне на моста, казва Енрике Валенсуела, служител на гражданското общество, който помага на мигрантите в Хуарес.

Джаксън Солис, 23-годишен венецуелец, е сред тези, които са дошли на моста в неделя, за да проверят дали слухът е верен.

"Всички побягнахме и те поставиха ограда с бодлива тел около нас. Използваха срещу нас сълзотворен газ", разказа той.
Солис е чакал шест месеца, за да си уговори среща, на която да подаде молба за убежище в САЩ, където иска да работи.
Сега срещите трябва да се записват чрез мобилно приложение на Митническата и гранична служба, което беше въведено тази година, тъй като от търсещите убежище се изисква да подават молби предварително, а не при пристигането си.

Администрацията на Байдън се надява да спре рекордната вълна от мигранти и лица, търсещи убежище, които, за да стигнат до Съединените щати, предприемат често опасни пътувания, организирани от трафиканти на хора.

През януари Белият дом предложи разширяване на спорно правило, което да позволи на граничната охрана да отказва повече бъдещи мигранти, ако те пристигат по суша.

"Не се появявайте просто така на границата", заяви тогава президентът Джо Байдън в реч.
Байдън встъпи в длъжност с обещанието да даде убежище на търсещите убежище и да прекрати строгите политики за задържане на незаконно преминаващите границата.

Всеки месец около 200 000 души се опитват да преминат границата от Мексико в Съединените щати. Повечето от тях са от Централна и Южна Америка и се позовават на бедността и насилието у дома, за да поискат убежище.
БГНЕС