/ Thinkstock/Getty Images
В американския щат Индиана затворникът Брандън Бърнард беше екзекутиран въпреки петицията в последния момент за смяна на наказанието. До края на президентството си Доналд Тръмп планира да издаде още четири смъртни присъди, съобщава Би Би Си.

Брандън Бърнард е на 18, когато е осъден на смърт за убийството на млада двойка през 1999 г. По време на екзекуцията той е бил на 40 години. Той стана най-младият престъпник, на когото федералното правителство наложи смъртно наказание от 70 години насам.

За пръв път от 70 години в САЩ ще екзекутират жена

Преди да бъде екзекутиран чрез смъртоносна инжекция, Бернард даде последната дума на семейството на своите жертви, казвайки, че съжалява за това, което е направил.

До 20 януари, когато новият президент на САЩ Джо Байдън встъпва в длъжност, напускащият президент Доналд Тръмп планира още четири смъртни присъди. Това ще отбележи рекорд за САЩ, където преди президентството на Тръмп федералните власти последно са изпълнявали смъртна присъда през 2003 г.

Новоизбраният президент Джо Байдън и неговите сътрудници се противопоставят на смъртното наказание. Ако се изпълнят всичките пет планирани екзекуции, Тръмп ще остане в историята на САЩ като президент, екзекутирал най-големия брой затворници от 100 години насам.

В този случай от юли 2020 г. до януари 2021 г. общо 13 души ще бъдат екзекутирани по федерални присъди. Тези екзекуции също противоречат на традицията, която е в сила през последните 130 години, според която изпълнението на смъртни присъди се спира за периода на прехвърляне на властта от един президент на друг.

Последната дума

Смъртта на Бърнард е регистрирана в 21:27 ч. в затвор в град Тера Хоут в Западна Индиана. Последната му дума продължи повече от три минути. Обръщайки се към семейството на жертвите си, той каза със спокоен тон, че съжалява за стореното.

"Съжалявам. Само тези думи могат напълно да опишат как се чувствам сега и как се чувствах този ден", каза Бернар. Екзекуцията е забавена с два часа, докато адвокатите на Бернар правят последните си опити да убедят Върховния съд да го спре.

За какво беше осъден Бърнард

Бърнард е осъден на смърт за участието си в убийствата на Тод и Стейси Багли през юни 1999 г. Той е бил сред петима тийнейджъри, осъдени за ограбване на двойката Багли и принуждаването им да влязат в багажника на колата им в Тексас. След това един от нападателите, 19-годишният Кристофър Виалва, стреля по мъжа и жената в багажника, а Бернар подпалва колата.

Адвокатите подчертаха, че и двамата съпрузи най-вероятно са починали преди опожаряването на колата. По време на процеса беше установено, че Тод Бегли е починал моментално от рана от куршум.

Според независим експерт, нает от защитата, Стейси също е починала преди палежа. Обвинението обаче твърди в съда, че макар съпругът да е починал веднага, в гърлото на съпругата са открити сажди, което означава, че тя е починала от задушаване от дим, а не от куршум.

Адвокатите на Бернар настояват също, че Бернар е извършил палеж по заповед на лидера на групата Виалва, страхувайки се за живота си в случай на неподчинение. Виалва е екзекутиран през септември.

Останалите участници в престъплението не са били на 18 години и са били осъдени на затвор като непълнолетни. Защитата се опита да постигне споразумение Бернар да получи доживотен затвор без възможност за предсрочно освобождаване. Адвокатите твърдят, че през цялото си време в затвора Бернар поддържа добро поведение и участва в кампании за предотвратяване на престъпления.

Федералният прокурор Анджела Мур, която издава тази присъда преди 20 години, също призова смъртната присъда на Бернар да бъде заменена с доживотен затвор.
Вестник „Индианаполис Стар“ публикува авторска статия от Мур, в която тя пише следното:

„От 2000 г. научих много нова информация за развитието на човешкия мозък с възрастта и гледам как Брандън узрява и се превръща в смирен, разкайващ се човек, напълно способен да живее спокоен живот в затвора, как да кажем, че той е сред онази малка категория престъпници, които е нужно да бъдат наказани?"

Петима от деветте съдебни заседатели на Бернар в момента призоваха Тръмп да замени смъртното наказание с доживотен затвор. Хиляди други хора, включително двама сенатори, също поискаха от президента същото.

В деня на екзекуцията към защитния екип на Бернар се присъединиха двама висши адвокати - Алън Дершовиц и Кенет Стар, които защитиха Доналд Тръмп по време на процеса за импийчмънт по-рано тази година. В четвъртък адвокатите се обърнаха към Върховния съд с искане да отложи изпълнението, за да могат да се запознаят със случая, но съдът им отказа. Трима от девет съдии публично не се съгласиха с решението.

Телевизионната звезда Ким Кардашиян многократно се изказва в защита на Бернар. Преди смъртното му наказание тя написа многобройни туитове, призовавайки своите близо 68 милиона последователи да подкрепят кампанията за доживотна присъда и ще разпространят информация за случващото се сред техните приятели.

Ким Кардашиян учи право и участва активно в общественото движение за реформа в правосъдието в САЩ. Тя вече е успяла да повлияе на резултата от няколко съдебни дела.

През март Кардашиян посети Белия дом, придружен от три жени, чиито присъди в затвора бяха намалени с решението на Доналд Тръмп. И през април, след документалния филм "Проект на справедливостта", за който Кардашиян посети затвори и разговаря със затворници, 22-годишният Алексис Мартин, жертва на сексуално робство, осъден за убийство на 15-годишна възраст, беше помилван.
БГНЕС