Пентагонът разучава поражение над грузински войници
Пентагонът разучава поражение над грузински войници / netinfo
Група служители на Пентагона, намиращи се в Грузия, се опитват да установят защо обучените и оборудвани от американци грузински войници толкова лесно са претърпели поражение през август, съобщава в най-новия си брой американският седмичен бюлетин "Конгрешънъл куотърли уийкли", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според изданието те искат да разберат също как в ръцете на руснаците са се оказали пет високопроходими автомобила "Хъмви" на американските морски пехотинци.

Ясно е как хъмвитата са попаднали на грузинска територия – заедно с повече от хиляда американски войници и морски пехотинци, участвали в съвместните учения с грузински военни в база Вазиани в околностите на Тбилиси, на 100 км от руската граница. Военните маневри завършиха само седмица преди грузинско-руския конфликт, се казва в изданието. В него се уточнява, че целта на ученията била да се подобри оперативната съвместимост между войските на САЩ и Грузия в случай на потенциален въоръжен конфликт.

Пристигайки за учението, американците донесли със себе си 612 тона боеприпаси и взривни вещества, 79 тона пакети с храна, 330 тона други продукти и 332000 бутилки вода.

Всички американски военни, с изключение на 130 души, напуснали Грузия няколко дни преди Русия да предприеме настъпление в отговор на грузинското нахлуване в Южна Осетия. Споменатите 130 души без много шум били прехвърлени от базата в хотел в Тбилиси, където останали още близо две седмици, до приключването на конфликта.

Според представители на Пентагона хъмвитата се намирали на грузинското пристанище Гори, за да бъдат натоварени на кораб заедно с два контейнери с багаж на американския щаб, когато там се появили руските войски. Вашингтон, посочва изданието, е преговарял с Русия за връщане на автомобилите.

"Конгрешънъл куотърли уийкли" цитира експерта по сигурността към института "Брукингс" Майкъл о'Хенлън, според когото успешните съвместни учения с американците, може да са подтикнали грузинския президент Саакашвили към операцията в Южна Осетия, допълва ИТАР-ТАСС.