Процесът на очакванията за старт на преговори с ЕС по време на френското председателство трябва да бъде менажиран, защото в последните години имаше нереално високи очаквания, каза в интервю за предаването „Сутрешен брифинг“ президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. 

По думите му шансовете за вдигане на ветото са все по-малки, българският премиер Кирил Петков е самотна фигура на политическата сцена в България, а конструкцията й е такава, че „утежнява постигане на договореност“.

Управляващите се похвалиха с конструктивен диалог на коалиционния съвет за РС Македония

„Моята оценка е, че Петков прави всичко възможно, за да смекчи националистическото крило в България. И при нас се случва това, в Северна Македония имаше проучване, според което 72% от гражданите са против компромис с България, дори и при гарантиране на идентичността ни“, каза Пендаровски, уточнявайки, че за страната все пак няма друга алтернатива, освен ЕС, но „трябва внимателно да се предприемат други инициативи за сътрудничество с европейските държави“.

По повод изказаните преди време опасения от негова страна за регионалната инициатива "Отворени Балкани", Пендаровски уточни, че инициативата трябва да бъде част от Берлинския процес. 

Ковачевски: Никой не оспорва мястото на македонците и македонския език в световната история

Президентът на Северна Македония смята, че все още информацията за предложението на френския президент Еманюел Макрон по отношение на разширяването не е достатъчна „Ние трябва по-бързо да разберем съдържанието на тази инициатива. Дали това наистина е само за Украйна, Грузия и Молдова, или и за Западните Балкани. След 20 години говорене за ЕС и НАТО, с кое лице ще излезем пред гражданите и ще им кажем, че сега ще се присъединим към нова европейска инициатива“, каза Пендаровски.
БТА