/ БГНЕС
„Решението за придобиване на автокефален статут от МПЦ-ОА се основава на великото дело на светите св. Кирил и Методий, св. Климент, както и делата на всички други църковни и духовни величия в историята на Северна Македония. Днес македонците и македонският език са вписани в съкровищницата на световните народи и езици и никой не оспорва това“. Тези думи бяха произнесени от премиерът на РСМ Димитър Ковачевски при среща с предстоятеля на Македонската православна църква – Охридска архиепископия, архиепископ Стефан.

С получаване на автокефалия МПЦ се приема за равнопоставена с останалите църкви-сестри в православната общност, каза още той.

„Верният македонски народ заслужаваше да дочака деня, в който да се радва на възстановената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ като равноправна и официално приета в общността на православните църкви“, каза министър-председателят.

„В този исторически акт на приемане на МПЦ-ОА за канонична автокефална църква са вградени великите дела на светите св. Кирил и Методий, св. Климент, както и делата на всички други църковни и духовни величия в историята на нашата страна. С духовните плодове и приноса на нашите величия в историческата ни приемственост днес македонците и македонският език са вписани в съкровищницата на световните народи и езици и никой вече няма дилеми, никой вече не оспорва това“, подчерта министър-председателят. 
БГНЕС