Министерствата на външните работи на България и на РСМ са в контакт, но няма съгласуван документ, който може да бъде основа за вземане на решения в двете държави. Това заяви днес македонският премиер Димитър Ковачевски и подчерта, че на страната ѝ трябва решение, което да бъде приемливо и за двете държави и за което има консенсус.

Столичният общински съвет прие декларация за членството на РС Македония в ЕС

„Що се отнася до юни като някаква потенциална дата, ясното е, че тогава ще има среща на върха на ЕС, но ние изобщо не се ангажираме с дати, тъй като ни трябва решение, което да бъде прието и от двете страни и за което ще има консенсус. Той трябва да бъде основа за изграждане на отношенията между Северна Македония и България в бъдеще, както помежду си, така и в рамките на Европейския съюз.”, подчерта Ковачевски.

Генчовска: Очакваме от Скопие гаранции за необратимо изпълнение на Договора

Македонският премиер потвърди, че е разговарял с върховния представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел за разширяването на Евросъюза и за състоянието на преговорите с България. В този контекст се водят на принципни преговори на база на европейските ценности, с достойнство и уважение между политиците.
БГНЕС