/ БТА
Най-важното за правителствата на България и РС Македония в този момент е да има конструктивен диалог и да не се поддават на провокации от различни групи, които се опитват да нагнетят напрежение, това заяви в Рим премиерът Кирил Петков след среща с македонския му колега Димитър Ковачевски и външните министри на двете страни. 

"Само през конструктивен диалог ще можем да продължим в посоката на добросъседство, която и двете правителства искат", каза Петков.

Той отново подчерта необходимостта от свикване на Консултативен съвет за националната сигурност при президента, за да бъде обсъдено всичко, направено дотук от двете правителства. 

„Това е форматът, когато ни трябва национално съгласие. Коалиционен съвет е много важен формат и аз ще го свикам, за да говорим с коалиционните партньори, но на нас ни трябва по-широк консенсус. За това трябва и опозицията да бъде информирана. Този въпрос е много важен, за да бъде ограничен само до една група партии“, коментира Петков.

Петков призова Радев да свика КСНС за преговорите между България и Северна Македония

МС, пресцентър

Министър-председателят отново посочи, че бъдещо решение по темата за европейската интеграция на югозападната ни съседка ще бъде взето единствено със санкцията на българския парламент. 

"Не сме се обвързвали с никакви срокове. Единственото, което се обвързахме, е да държим добрия тон, външните министерства да продължават да работят. Обещахме си конструктивният тон да бъде запазен. Очакваме следващите седмици и месеци различни групи, които не искат добросъседство между нашите страни, да се опитват да правят провокации. Всякакви слухове се чуват - еднолични и едностранни решения... Такива неща вкарват напрежение на база невярна информация. Трябва да работим с вярна информация. Последният мандат за каквото и да е било решение за РС Македония е на парламента", посочи министър-председателят. 

"За мен най-важно е всички българи да чувстват, че по тази тема българското правителство изисква и се надява на широка обществена подкрепа" каза още премиерът Петков. 

На срещата между Кирил Петков и Димитър Ковачевски присъстваха още министърът на външните работи на България Теодора Генчовска и на Северна Македония Буяр Османи. Делегации на двете страни бяха по-рано днес на отделни аудиенции при главата на Римокатолическата църква папа Франциск по повод 24 май.