/ БГНЕС
Ние сме държава, която е поставила въпроса за правата на малките етнически общности, включително българското малцинство, на изключително високо ниво, и единствената страна в Европа, която има министерство за малките етнически общности. Това подчерта премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, допълвайки ,че капацитетът на институциите за такава помощ може да бъде увеличен по всяко време и е добре да се увеличи, защото всички граждани в югозападната ни съседка имат равни възможности, предава БГНЕС.
 
Така той отговори на журналистически въпрос дали правителството обмисля създаването на институция, която да работи за правата на българите, както обяви в неделя министър-председателят Кирил Петков. Припомнят се думите на Петков, който заяви, че очаква в най-скоро време да бъде създадена институция за българите към македонското правителство.
 
„Всички българи знаят дългосрочно, че РС Македония трябва да бъде в Европейския съюз. Всички българи също знаят, че правата на българите в РСМ трябва да бъдат защитени. Въпросът е да махнем тази политическа риторика и да се работи. Очаквам в съвсем скоро време РСМ да направи някакъв тип институция към тяхното правителство точно за правата на българите“, каза премиерът, допълвайки, че дългосрочният български интерес съвпада с този на РСМ.
 
Според Ковачевски, в РСМ има законови решения, които насърчават правата на по-малките общности във всякакъв смисъл – от използването на езици, през равен достъп до заетост в публичния сектор, до различни държавни програми в рамките на бюджета, както и чрез други институции, които се формират. Премиерът подчерта, че в тази страна всички граждани имат равни шансове за личностно и професионално развитие.
 
„Имаме и омбудсман, който се грижи за правата на всички граждани, включително българското малцинство, т.е. гражданите, които се самоопределят като българи в страната, така че е нормално, ако някой е застрашен, да се обърне към тези институции. Разбира се, капацитетът на институциите може да бъде увеличен по всяко време и е добре да се увеличи, защото всички граждани в тази държава, което е заложено и в правителствената програма, и в конституцията, имат равни възможности както за личностно, така и за професионално развитие“, каза Ковачевски преди панела, организиран в рамките на събитието „Социално-политическо участие на младите хора“.
 
 
БГНЕС